Europska putnička komisija (ETC) osudila agresiju i izrazila solidarnost s Ukrajinom

Europska putnička komisija (ETC) osudila agresiju i izrazila solidarnost s Ukrajinom
Foto: Pixabay

Europska putnička komisija (ETC), koja okuplja nacionalne turističke organizacije Europe, danas je objavila priopćenje u kojem osuđuje vojnu agresiju Ruske Federacije i izražava solidarnost s narodom Ukrajine.

„Kada govorimo o trenutnim događanjima na istoku Europe i njihovu utjecaju na sadašnje, ali i buduće turističke trendove, u ovome je trenutku vrlo teško bilo što unaprijed prognozirati. Iako je sam buking trenutno nešto usporeniji, za sada ne primjećujemo veće poremećaje na tržištu što potvrđuje i dinamika turističkog prometa koja je tijekom zadnjih tjedan dana stabilna. Međutim, ukoliko se situacija u Ukrajini uskoro ne stabilizira, realno je za očekivati kako će se ova krizna situacija početi prelijevati i na zemlje iz najbližeg okruženja Ukrajine, a posljedično i na cijelu Europu. U tom kontekstu teško možemo računati i na goste s dalekih tržišta, posebno SAD-a, Kanade, Kine koji Europu percipiraju kao jednu zasebnu destinaciju. S druge strane, Hrvatska je primarno auto destinacija, našim najvažnijim tržištima smo lako dostupni i cestovnim pravcima što u ovim okolnostima predstavlja našu komparativnu prednost.

Na temu trenutne situacije u Ukrajini održali smo i izvanredni sastanak u Europskoj putničkoj komisiji (ETC), a tijekom kojeg su se predstavnici nacionalnih turističkih organizacija složili u osudi ruske vojne invazije na Ukrajinu te su izrazili solidarnost s narodom Ukrajine. ETC oštro osuđuje ovo kršenje međunarodnog prava i poziva sve strane da rade na mirnom rješenju. Pritom su svi članovi i partneri ETC-a pozvani na suradnju i pomoć u vidu organizacije prijevoza, skloništa i hrane za sve one kojima je to potrebno. ETC također ima na umu da će ovaj sukob negativno utjecati na sektor putovanja i turizma u europskim zemljama, koje su se polako počele oporavljati od pandemije.

U svakom slučaju, nastavit ćemo aktivno pratiti situaciju, ostajemo u stalnom i svakodnevnom kontaktu s partnerima i direktorima predstavništva HTZ-a u zemljama Europe te ćemo svoje promotivne aktivnosti prilagođavati trenutku obzirom da se ove godine, između ostalog, ponovno očekuje izraziti last minute buking. Znamo da turizam treba mir i stabilnost te se nadamo što skorijoj stabilizaciji situacije, najprije zbog zaštite života i sigurnosti milijuna ljudi, a potom i zbog gospodarsko-ekonomske stabilnosti Europe“, izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice i potpredsjednik ETC-a Kristjan Staničić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)