JEDNOGLASNA ODLUKA: Ukrajina postala članica Europske putničke komisije (ETC)

Foto: HTZ

Europska putnička komisija (ETC) donijela je odluku o primanju Ukrajine, odnosno Državne agencije za razvoj turizma Ukrajine (SATD) u članstvo ovog najvažnijeg i najstarijeg međunarodnog turističkog udruženja u Europi.

Odluka je donesena na 103. Glavnoj skupštini kojoj je domaćin Slovenska turistička zajednica i koja se od 18. do 20. svibnja održava u Ljubljani, a Ukrajina je primljena u trogodišnje besplatno članstvo. Sjednici su prisustvovali predsjednik ETC-a Luís Araújo, izvršni direktor ETC-a Eduardo Santander, direktor Hrvatske turističke zajednice te ujedno potpredsjednik ETC-a Kristjan Staničić, izvršni direktori nacionalnih turističkih organizacija iz cijele Europe, kao i predstavnici pridruženih članova ETC-a koji dolaze iz privatne industrije. Ovoj je sjednici prisustvovala i Mariana Oleskiv, predsjednica SATD-a, koja se skupštini pridružila online putem kao počasna gošća, objavila je Hrvatska turistička zajednica.

“U Ljubljani je iskazana snažna podrška Ukrajini i ukrajinskom narodu što potvrđuje i jednoglasna odluka sa sjednice Glavne skupštine ETC-a o primanju Ukrajine, odnosno Državne agencije za razvoj turizma Ukrajine u članstvo ETC-a. Ovih smo dana održali i sastanak Odbora direktora ETC-a na kojemu smo raspravljali o svim aktualnim i budućim izazovima vezanim uz industriju putovanja. Razmatrali smo i budući strateški marketinški okvir koji će za cilj imati još bolju promociju Europe kao turističke destinacije“, izjavio je direktor Staničić, pritom izrazivši toplu dobrodošlicu novoj članici i kolegici Mariani Oleskiv.

Tijekom skupštine ETC je izrazio solidarnost s Ukrajinom, a ukrajinskoj turističkoj agenciji ovom je odlukom omogućen i pristup svim resursima te istraživačkim podacima ETC-a kako bi se zadovoljili svi uvjeti za izradu strategije oporavka ukrajinskog sektora putovanja po završetku ratnih zbivanja. Podrška ukrajinskom turizmu je u apsolutnom skladu i s trajnom misijom ETC-a, a to je promicanje Europe kao destinacije na stranim tržištima te jačanje suradnje među članicama. Navedeno je vrlo važno s obzirom na utjecaj koji sukob već sada ima na pojedine susjedne zemlje Ukrajine i Rusije, kao i na one europske destinacije koje se oslanjaju na turiste s ova dva tržišta.

“Europska putnička komisija ostaje nepokolebljiva u svojoj osudi ruske vojne invazije na Ukrajinu. Temeljno načelo ETC-a je promicanje putovanja kao katalizatora mira, razumijevanja i poštovanja. Proširenje besplatnog članstva Državnoj agenciji za razvoj turizma Ukrajine čin je solidarnosti i ETC će učiniti sve što je u njegovoj moći da podrži svoje ukrajinske kolege. Čvrsto vjerujemo da je turizam instrument mira i stojimo uz Ukrajinu kako bismo pomogli u obnovi njezinog turističkog sektora kada situacija to dopusti”, naglasio je Araújo.

Dodajmo kako se Državna agencija za razvoj turizma Ukrajine (SATD) bavi promicanjem i popularizacijom ukrajinskog turizma na domaćem i inozemnim tržištima. Međutim, od veljače i početka sukoba djelokrug rada SATD-a drastično je promijenjen pa se njihove aktivnosti u ovim okolnostima uglavnom odnose na pružanje informacija o trenutnoj situaciji u Ukrajini, koordiniranju i organiziranju evakuacija, privremenih skloništa, ali i pronalasku mogućnosti zapošljavanja turističkih profesionalaca u sigurnim regijama.

“Državna agencija za razvoj turizma Ukrajine sa zadovoljstvom prihvaća ovaj poziv i pristupanje Europskoj putničkoj komisiji. U ovim užasnim vremenima, kada su naša zemlja i industrija napadnuti, ohrabrujuće je dobiti tako snažnu podršku naših partnera diljem Europe. Ukrajina pripada europskoj obitelji i veselimo se suradnji s ETC-om. Vratit ćemo ukrajinsko putovanje i turizam i zajedno ga učiniti boljim”, poručila je Oleskiv.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)