Kristjan Staničić: Hrvatska je u svijetu prepoznatljiva po turizmu i sportu

Foto: HTZ

Na 2. Svjetskom kongresu sportskog turizma, koji se održava u Zadru pod glavnom temom “Tourism & Sports United for Sustainability”, održana je i panel rasprava na temu sportskih događanja i njihova utjecaja na promociju destinacija.

Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, u uvodnom je izlaganju istaknuo kako je Hrvatska u svijetu najbolje prepoznata upravo po turizmu i sportu.

Kao kvalitetne primjere izdvojio hrvatske destinacije, ali i sportska događanja koja se održavaju u našoj zemlji, kao što su WRC Croatia Rally, CRO Race, ATP turnir u Umagu…

“Puno radimo na promociji Hrvatske kao turističke destinacije kroz sport, sportska događanja, ali i kroz direktne suradnje koje ostvarujemo s brojnim hrvatskim sportašima, nacionalnim savezima i reprezentacijama. Podsjećam i na naš promotivni film Ambasadori hrvatskog turizma u kojem su među glavnim akterima bili upravo hrvatski sportaši i koji je u više navrata međunarodno nagrađivan te svojedobno proglašen najboljim turističkim promotivnim spotom jedne zemlje”, poručio je direktor Staničić.

U sklopu panela “Sports events as a key driver for destination marketing & promotion” svoja su mišljenja i iskustva podijelili Patrick Torrent, izvršni direktor turističke organizacije Katalonije, Fiona Harold, komercijalna direktorica Ladies European Toura, Ivan Kraljević, marketinški stručnjak UEFA-e te Boris Žgomba, predsjednik Udruženja putničkih agencija pri HGK.

Tako je Patrick Torrent iz katalonske turističke organizacije naglasio da je tamošnjoj zajednici u razvoju sportskog turizma značajno pomoglo održavanje Olimpjskih igara u Barceloni 1992. godine, a potom se osvrnuo na strateške ciljeve ove popularne španjolske turističke regije.

“Naš je cilj maksimalno segmentiranje ponude, odnosno želimo odabrati određene turističke proizvode te oko njih graditi marketinšku i promotivnu strategiju. Pritom je kao preduvjet nužna kvalitetna analiza i istraživanje tržišta, kao i privlačenje investicija što se u kontekstu sportskog turizma posebice odnosi na investicije u infrastrukturu”, poručio je Torrent.

Fiona Harold je naglasila kako i golf, odnosno održavanje natjecanja u ovome sportu, kao i općenito bavljenje golf turizmom, destinaciji može osigurati brojne benefite, kako u smislu promocije, tako i u smislu realizacije konkretnih turističkih rezultata.

Važnost sportskih događanja potvrdio je i Ivan Kraljević iz UEFA-e, pritom naglasivši kako svaka destinacija mora sama za sebe dobro procijeniti koja sportska događanja može i žele privući jer, kako je rekao, svaki sport ima svoju publiku pa je poželjno da infrastruktura destinacije domaćina odgovara njihovim potrebama i preferencijama.

Organizatori kongresa su Svjetska turistička organizacija (UNWTO) i Vlada RH uz podršku Ministarstva turizma i sporta te Hrvatske turističke zajednice, a kongres je okupio više od 300 međunarodnih stručnjaka iz područja turizma i sporta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)