Kvalitetu svojih vina pokazala dva plešivička vinara – Ivan Pavlečić i Željko Gregorić

Posljednjih godina vinarstvo na obroncima Plešivice doživjelo je svoju renesansu i vina s tog područja sve više su zastupljena u ponudi renomiranih ugostiteljskih objekata.

Svoje mjesto na vinskoj sceni već ranije su se našla imena poput Koraka, Kolarića, Tomca, Ivančića, Štembera … , a na ovoj radionici „Vrijeme je za…“ kvalitetu svojih vina pokazala su i dva talentirana plešivička vinara – Ivan Pavlečić i Željko Gregorić, od čijih vina će se, barem po onome što je pokazano, tražiti butelja više.

Tradicija uzgoja vinove loze u obitelji Gregorić seže bar tri generacije unatrag. Djed Vjekoslav, otac Janko koji je sadio vinograde na Plešivici u kooperaciji sa Slovinom iz Brežica i kod njih plasirao vino do 1990. Tih godina na Vrjutu 350 m. nadmorske visine pod vrhom Plešivice zasadio je Janko Gregorić vinograd sa plavecom žutim, graševinom i šiponom na 0.5 hektara te time započeo proširenja novih nasada.

Danas je tu još oko 1000 rodnih trsova u vinogradu na velikoj strmini i najvišoj točki Plešivice iznimno težak za obradu, a u svom vlasništvu 3.5 ha sa oko 18 000 trsova te još izvjesnu manju količinu u zakupu.

Godine 1993. Ishođena je zaštita kontroliranoga porijekla. Prva sorta je bila graševina i mješavina više bijelih sorti. Danas je udjel slijedeći: graševina oko 30%, rajnski rizling 25%, portugizac 20%, sauvignon oko 10% i preostale sorte pinot sivi, plavec žuti, kraljevina…oko 15%. Osvojili su više nagrada na lokalnom natjecanjima poput Kluba prijatelja dobroga vina – 1999. najbolje ocijenjeno vino mješavina Ban. 2001. Godine uslijedila je nagrada za ledenu berbu (graševina i rajnski rizling), a 2014. Bili su šampioni sa IB rajnskog rizlinga. Na izložbe vina počeli su odlaziti već od prve „Vinovite 1993.“ gdje su osvojili srebra za graševinu i cuvee Ban.

Plešivički kraj danas je poznat i po proizvodnji pjenušca pa se tako obitelj Gregorić okušala u njegovoj proizvodnji. Krenulo se s proizvodnjom pjenušaca La Pjen, a samo ime je nastalo kao skraćenica od naziva „Laškovečki pjenušac“. Prvi na tržište je izašao La Pjen rose (sastavljen od portugisca i još nekoliko sorti). Sada u asortimanu imaju i La Pjen miješanih bijelih sorti sa izraženim rajnskim rizlingom. Asortiman vinarije upotpunjuju rajnski rizling sa čak tri etikete, graševina, portugizac, sauvignon, pinot sivi i nekoliko manjih količinski sorti koje koriste za cuvee. Važno je naglasiti i njihov orange (pinot sivi). Prvi koji nije išao na tržište za vlastito kušanje napravljen je 2016. a 2019. nakon 4 mjeseca maceracije, dvije godine je bio u neutralnoj bačvi, punjen u boce 2021. Plasman vina, najviše je na kućnom pragu, u podrumu Gregorić u Samoboru i u više restorana i kafića u Zagrebu (4 na tržnici Dolac) te u širem području Jastrebarskog.

U vinariji Pavlečić postoji dugogodišnja tradicija proizvodnje vina s majčine i očeve strane, a s majčine strane proizvodnja datira još od 18. stoljeća iz vremena dok je još baka Pavlečić opskrbljivala vinom Gradsku kavanu u Zagrebu 50-tih i 60-tih godina prošloga stoljeća. Milivoj Pavlečić je inicijator osnivanja PZ Plešivica krajem 60-tih kroz Ugovornu zajednicu vinara toga područja. Godine 1991. Pavlečić napušta zadrugu i nastavlja samostalnu proizvodnju, otkup i prodaju vina. Ivica je od ranog djetinjstva u vinogradu sa ocem a 1998. počeo je studij na Agronomiji i počeo ozbiljno pomagati u proizvodnji. Kroz dva desetljeća proputovao je sve vinski relevantne europske zemlje, osim Španjolske, kako bi se upoznao s iskustvima najboljih, a i sam postigao te rezultate.

Na oko 3 hektara vinograda na pozicijama Stošinec, Draga, Šipkovica, Stožnica i pod Leskovec, uzgajaju rajnski rizling, pinot sivi, manzoni, chardonnay, muškat žuti, dornfelder i pinot crni. Oko 60 % nasada čine podjednako rajnski rizling i pinot sivi. Na početku ozbiljnijega izlaska na tržište imali su 0.5 ha, a nakon sadnji kroz više godina ostaju na površini od 3 hektara sa ciljem da podignu kvalitetu i cijenu te povećaju plasman svojih vina u idućim godinama. Na natjecanjima Kluba prijatelja dobroga vina sa Plešivice u okvirima Zagrebačke županije dobili su više zlatnih diploma, a u Jastrebarskom 2015. su sa sivim pinotom osvojili zlato u Zagrebačkoj županiji. Prodaja je najvećim dijelom na kućnom pragu i u više restorana u Jastrebarskom i Zagrebu. U centru Jastrebarskog imaju vinariju i manji lijepo uređeni podrum za posjete.

Na radionici zagrebačkoj radionici „Vrijeme je za…“ predstavljeno je deset vina: La Pjen classic 2020. (bijela kupaža), La Pjen rose 2020. (Gregurić), Manzoni 2022. Sivi pinot 2022. i Chardonnay sur lie 2019. (Pavlečić), zatim Portugizac 2023. (Ggegorić), Dornfelder 2022. i Crni pinot 2022. – vino još u bačvi (Pavlečić) te na kraju Pinot sivi orange 2019. i Rajnski rizling IB (Gregorić).

La Pjen classic rose iz 2020. Nastao je kao kupaža od 85% portugisca i plaveca žutog, pinota sivog i rajnskog rizlinga. Vinar je htio dobiti vino bolje strukture, a u tome su pomogle bijele sorte uklopljene u portugizac. Na nosu se osjete intenzivni voćni mirisi maline, jagoda i drugog šumskog voća te tostirani kruh i croissant koji mirišu na kvasac. Rađen je klasičnom metodom u kategoriji brut. Nije dodavan liker nakon degoržiranja drugim riječima iskreni pjenušac, dostupan je u Vrutku po cijeni od 20 eura.

Manzoni 2022. sa 13.9% alkohola i 5.9 g/L kiseline je intenzivnog mirisa, slamnato-žute boje, elegantno sa dovoljno alkohola koji ne smeta. Sorta je križanac rajnskog rizlinga i pinota sivog koji je nastao u Italiji. Pavlečić nas je upoznao da je sorta otporna, dobro se prilagođava na različita tla, a vrlo dobar je u kupažama. Zasađen je 2009., a prva vina su imala 90 eksla sa 13% alkohola. Daje ekstremne kiseline i šećere. Napravljen je da bude slastan i prepoznatljivim sortnim karakteristikama oba roditelja. U našim krajevima raste u brdskim područjima Prigorja, Bilogore, Plešivice i Kutjeva. Lugarić gastronomski uz ovo vino preporuča: smuđ orly, hobotnicu ispod peke, puricu s mlincima i polutvrdi kravlji sir.

Chardonnay sur lie 2019. ima 14.1% alkohola i 4.3 g/L kiseline te je vino dobrog tijela, kremozno, osjeti se miris i okus koštuničavoga voća, dobrih kiselina. Vinar Željko Pavlečić o njemu kaže: “Vino je fermentiralo u rabljenim bačvicama, potiče se malolaktika, koje su obnovljene kod bačvara Goluba. Prvi i jedini sumpor dodajem nakon muljanja grožđa i u bačvi je miješano na finim kvascima godinu dana. Bila je primjerena temperatura u preradi da bi se sačuvali mirisi, a nakon toga ide u inox bačve.“ Ovo vino je oduševilo najveći dio nazočnih u radionici, a cijena je kod vinara 12 eura. Pavlečić nam je otkrio da već dvije godine radi eksperimente sa čistim rajnskim rizlingom i muškatom te mješavinom manzoni, dornfelder i chardonnay u podrumu za neki budući pjenušac…

Crni pinot 2022. je vino koje još odležava u drvenoj bačvi a za ovu priliku smo ga uzeli da bi vinara Pavlečića predstavili i sa crnom sortom. Vino je u okusu nježno, elegantno, a kiselina još malo strši iako je veoma pitko. Lijepog je potencijala i treba mu vremena za dozrijevanje i izlazak na tržište. Vino je u neutralnoj 500 litarskoj bačvi, a kako je to novi nasad u budućnosti očekuje do 1500 butelja za tržište. Pleševica je prirodno najbolje područje za ovu sortu, Vinar je posadio N2 klon koji je otporniji na botritis. Zasađen je na 200 m/n. visine okrenut prema istoku tako da nije cijeloga dana na suncu i može postupno dozrijevati.

Portugizac 2023. sa 10.5% alkohola i 6.6 g/L kiseline vinara Gregorića je sorta koja se uzgajala kod svih vinara na Pleševici. Nažalost to danas nije slučaj, ima ga kod otprilike 24 vinara od kojih je njih 14 u Udruzi portugisca Pleševica u kojoj je Željko Gregorić tajnik. Vino je karakterističnog voćnog mirisa (šumsko voće, ribizl, maline, jagode…), intenzivne ljubičaste boje, lagano, pitko sa 10.5 alkohola. To vino je godinama još od Austrougarske bilo popularno kod vinara jer su se sa njim mogli zaraditi prvi novci, a poglavito prodajom u Zagreb. Vremenom taj intenzitet uzgoja je padao, najviše zbog smanjenja tržišta, a danas se pokušava polako doći do rezultata iz prošlih vremena. Trenutno ima oko 35 hektara zasada a sa većim i jačim tržištem širom Hrvatske i novih bar 100 hektara na pedesetak pleševičkih vinara taj proces bi bio pun pogodak. Da je to potentna sorta pokazuju rezultati sa natjecanja u Pečuhu Portugizac de Monde gdje svake godine vinari s Plešivice osvajaju pregršt medalja. Krešo Ivančić je bio šampion, a Gregorić je osvojio zlato za mirno vino i srebro za LaPjen rose.

Pinot sivi orange 2019. sa 14% alkohola i 5.9 g/L kiseline je još jedno vino koje je uzburkalo radionicu. Po riječima Gregorića on je počeo sa pokusnom vinifikacijom još prije desetak godina, ali sa sličnim vinom iz 2016. nije izašao na tržište već je ostalo u podrumu za njega i prijatelje. Sivi pinot iz 2019. je pun pogodak, a Lugarić je konstatirao da je vino jedan od najboljih primjeraka maceriranih vina u Hrvatskoj naglašene aromatike, dobrog tijela, intenzivnog mirisa i okusa. Vino je macerirano četiri mjeseca u zdravom i čistom drvetu, i to je naglašeno u radionici kao jedan od bitnih preduvjeta, a onda pretočeno u neutralne bačve i odležalo pune 2 godine. Tek nakon toga, napunjeno je u boce koje su još odležale u podrumu prije puštanja u prodaju. Uz ovo vino visoke kvalitete sommelier i dugogodišnji ugostitelj Lugarić nam je preporučio jednako kvalitetnu hranu: puževe u umaku od kozlića, mladi odojak, teletinu i hobotnicu ispod peke, brizle… Rekao bih vrhunsku hranu uz vrhunsko vino.

Na ovoj radionici „Vrijeme je za …“ uz degustaciju vina s Plešivice, gost večeri bio je Vedran Mlikota, dramski umjetnik i ljubitelj dobre vinske kapljice koji je tom prigodom izgovorio stihove pjesme „Vino“ akademika Luke Paljetka.

Foto: Marko Čolić i Mario Milošević

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)