Ministrica Brnjac: Možemo biti zadovoljni, svaki mjesec smo 10 % bolji nego 2019.

Foto: HTZ

Uoči početka glavnog dijela turističke godine ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac danas je održala sastanak s predstavnicima turističkog sektora među kojima su bili članovi Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice i Savjeta za oporavak i razvoj turizma, predstavnici hotelskih grupacija te strukovnih udruženja.

Predstavnici turističkog sektora kazali su kako je potražnja za Hrvatskom iznimno dobra, da je Hrvatska na emitivnim tržištima jedna od vodećih destinacija za odmor te kako vjeruju da će ova sezona uz nastavak suradnje Vlade Republike Hrvatske i cijelog sektora zasigurno polučiti dobre rezultate.

“Dosadašnji rezultati svjedoče da smo se i ove godine kvalitetno pripremili i poduzeli sve potrebne aktivnosti kako bi učvrstili i nadogradili poziciju Hrvatske kao poželjne turističke destinacije visoke kvalitete i raznolike ponude. Još je bitnije da naša emitivna tržišta sve više Hrvatsku prepoznaju kao cjelogodišnju destinaciju, što nam je važna komponenta u razvoju održivosti hrvatskog turizma. Kada govorimo o vrijednosti fiskaliziranih računa za prva četiri mjeseca ove godine, možemo itekako biti zadovoljni jer u prosjeku svaki mjesec je imao povećanje od 10 posto u odnosu na iste mjesece rekordne pretpandemijske 2019.”, poručila je ministrica Brnjac te dodala da vjeruje kako će se ovako dobri rezultati nastaviti i u ljetnoj sezoni kada ostvarujemo 70 posto ukupnog turističkog prometa i 63 posto ukupnih prihoda.

Prema podacima Porezne uprave u prva četiri mjeseca 2022. godine u turističkim djelatnostima ukupno je fiskalizirano računa u vrijednosti 5 milijardi i 457 milijuna kuna, odnosno 170 posto više nego li istom razdoblju protekle godine, a u usporedbi s prva četiri mjeseca 2019. fiskalizirano je računa u vrijednosti 11 posto većoj.

U Hrvatskoj je do sada ostvareno više od 1,9 milijuna dolazaka i 6,2 milijuna noćenja, odnosno 172 posto više dolazaka i 154 posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje 2021. godine. U ovoj godini navedeni rezultati ostvareni su čak mjesec dana ranije nego li protekle godine, dok je u usporedbi s istim razdobljem 2019. godine ostvareno 71 posto dolazaka i 83 posto noćenja ostvarenih u istom razdoblju 2019. godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)