‘Mjesec masline’ na Krku – prilika za uživanje čarobnom ambijentu i finim jelima

Foto: Nikola Zoko

Prošećete li ulicama Malinske na Krku shvatit ćete da sezona na ovom, suncem okupanom otoku još uvijek traje. Na plažama su kupaći, restorani su puni, a sve se češće čuje žamor u maslinicima…

Listopad u općini Malinska Dubašnica u znaku je jedinstvenog programa Olive Touch koji na jedinstven način spaja tradiciju, doživljaj i destinaciju a koji četiri vikenda u listopadu pretvara u najpopularnije mjesto za odmor i super zabavu na Kvarneru.

Olive Touch nastao je prije nekoliko godina kao projekt kojeg su pokrenuli maslinari, posebno OPG UTLA koji je zajedno s hotelijerima i turističkom zajednicom općine Malinska-Dubašnica kreator ovog doživljaja.

Da je ideja edukativnog gastro & wellness programa pala ‘na plodno tlo’ govori sve veći interes posjetitelja koji vikend na Zlatnom otoku, provode odmarajući u pomno odabranim hotelima, upijajući posljednje zrake sunca ove sezone ali i rješavajući se stresa u maslinicima u kojima upravo traje berba.

Foto: Nikola Zoko

Program je baziran na četiri subote tijekom listopada, a Olive Touch izlet počinje svake subote u 10:00 sati kad se potrebno ukrcati u turistički vlakić koji će vas odvesti do maslinika. U Masliniku (UTLA, Porat) dočekati će vas vlasnik Branko Jud sa suprugom te odmah zaposliti (ne zaboravite ugodnu obuću i slojevitu odjeću) te vam pokazati kako se beru masline – simbol napretka, ljepote i zdravlja, ali i besmrtnosti, plodnosti, izobilja.

Foto: Nikola Zoko

Da ćete učiti od najboljih kako se beru masline, govori i činjenica da je maslinovo ulje OPG UTLA sada među 500 najboljih ulja u svijetu (Flos Olei, svjetski vodič za kvalitetu maslinovih ulja).

Kad u grupi berača sa stabla uberete posljednju maslinu, sudjelovat ćete u njihovom sakupljanju te pripremaju plodova koji se transportiraju u uljare. One su danas suvremene, mahom kompjuterizirane, pa je prerada brza i jednostavna, a zlatno blago vrlo brzo u bocama.

Foto: Nikola Zoko

No, da živite u prošlosti, masline biste nosili u Bogovski toš, najveći tradicionalni mlin na ovom području kojeg pokreću konji. Danas je mlin van funkcije, te služi kao centralni dio zbirke obitelji Bogović čiji će vam domaćini Biserka i Ivica pokazati kako se na ovom mjestu nekad prerađivala maslina, ali i živjelo u Malinskoj i Dubašnici tijekom godine.

Foto: Nikola Zoko

Izlet Olive Touch dalje kreće prema interpretacijskom centru ‘DUBoak’ koji je odlična turistička atrakcija (ne propustite na vidikovcu centra najljepši zalazak sunca na Krku) koja radi cijele godine, a koja je namijenjena cijeloj obitelji.

Foto: Nikola Zoko

Postav ćete razgledati u društvu stručnog vodiča uživajući u priči o maritimnoj baštini ali i spoju dubašljanskih šuma i mora, a kad sve razgledate i interaktivno doživite slijedi okrjepa lokalnim specijalitetima, kušanjem maslinovog ulja i Olive Touch poklon.

Sirena vlaka kojim ste se vozili općini ovog dana, označit će kraj izleta (koji po osobi košta 30 eura) te povratak u jedan od hotela u kojima vas čeka bogat gastro i wellness program po posebnim cijenama tijekom trajanja ‘mjeseca maslina’. Za avanturiste koji žele više mali savjet: izlet možete kreirati i završiti dodajući Olive Touch programu vođenu interpretacijsku šetnju u trajanju ovisno o ruti koju odaberete.

Za cijelu obitelj svakako je kružna, jednosatna šetnja (4 km) koja uključuje razgled „drmuna“ u Općini Malinska-Dubašnica tijekom koje ćete saznati sve o drmunu specifičnim krčkim načinom gospodarenja šumom. Kad doživite spoj šume i mora i ponovo se vratite ‘u civilizaciju’, Olive Touch weekend nudi dodatni užitak.

Dva obiteljska i jedan, kultni, hotel u ovoj općini uključili su se na poseban način u ovoj projekt nudeći puno više od samog smještaja (svi hoteli su s četiri zvjezdice).

Foto: Nikola Zoko

Hotel Villa Margaret je obiteljski hotel u kojem ćete na poseban način doživjeti boravak u Malinskoj. U vlasništvu je obitelji Šabalja na odličnom položaju s pogledom na Malinsku. Hotel s 30-tak soba nudi jedinstven spoj tradicije i modernog, prirode satkane od elemenata maslinovog drveta i vode.

Na ovom mjestu vas čeka prekrasan, luksuzan wellness, ugodna atmosfera, ali i dodatan doživljaj – hotel ima vlastiti vrt koji omogućuje svakom gostu odabir namirnica s oznakom domaće, ali i iskustvo ribarenja s domaćinima i pripremu netom ulovljene ribe.

Hotel Malin, kultno je mjesto u Malinskoj na Krku i omiljena baza za odmor svih generacija i hotel koji je poznat po odličnoj ponudi tijekom sezone, ali i zabavi i aktivnostima u postsezoni. Wellness programi, jedinstveni whiskey bar, Dani smijeha, Dani bakalara i jedna od najboljih novih godina na Krku svakako su elementi koji čine post sezonu ove općine posebnom.

U listopadu, u sklopu Olive Touch projekta ovaj hotel nudi povoljan vikend paket za dvije osobe koji uključuje dva noćenja u sobi s balkonom, polupansionsku večeru, Olive Touch tematsku večeru u restoranu Mulino za dvoje, ali i masaže, izlet u maslinik, doživljaj wellnessa.

Foto: Nikola Zoko

Vikend paket u sklopu projekta Olive Touch nudi i obiteljski hotel Vila Rova (dobitnik nagrade Turistički cvijet 2022. godine za najbolji mali obiteljski hotela u Hrvatskoj) koji je smješten u istoimenoj uvali. Nalazi se uz vlastiti maslinik, nudi gostu osjećaj ‘kao kod kuće’ a u paketu posebno kreiranom za ovaj projekt gostima, uz pomno dizajnirane sobe i odličan wellness program nudi jedinstveno gastro iskustvo.

U timu ovog hotela je Chef Marin Pleše, pravi kuharski virtuoz zaslužan za fine dining iskustvo u restoranu hotela s pogledom na moru, a koji je za ‘mjesec masline’ na Krku kreirao i poseban jelovnik.

U fine dining sljedovima, sljubljenim s autohtonim vinskim etiketama tako se može naći kroket od skute i maslina na kremici od maslina, sirovi ‘Ikejime’ brancin s tartarom od mariniranih jadranskih kozica s dresingom od kapara,peršina i maslinovog ulja…

Foto: Nikola Zoko

Kao glavno jelo je pečena jadranska tuna, confitirani poriluk, krema od poriluka, s tapenadom od blitve i maslina, svježi tušt, tostirani lješnjak s umakom od slanih inćuna, a zvijezda ovog fine dining slijeda ipak se krije u slatkom tanjuru.

Foto: Nikola Zoko

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)