Muzeju krapinskih neandertalaca prestižna nagrada Europske mreže kulturnog turizma

Foto: Tromber / Wikimedia / (CC BY-SA 4.0)

Muzej krapinskih neandertalaca s Nalazištem Hušnjakovo osvojio je prestižnu nagradu Europske mreže kulturnog turizma (European Cultural Tourism Network) – ECTN Awards 2021., u kategoriji Arheološka nalazišta i muzeji kao atrakcije kulturnog turizma (Archaeological Sites and Museums as Cultural Tourism Attractions).

Finalisti u istoj kategoriji su bili i Loger Nerezinac – plovidbeni interpretacijski centar pomorske baštine otoka Lošinja te Gradski muzej Zenica iz Bosne i Hercegovine. Među četrdesetak kadnidata u šest kategorija našla su se još dva hrvatska muzeja, odnosno interpretacijska centra, te tako dokazali kreativnost naših muzealaca što prepoznaju i međunarodni stručnjaci.

Finalisti ECTN nagrada za 2021., u drugim od sveukupno šest kategorija bili su tako i Rab Archaeological (T)races i Muzej čokolade Zagreb.

Ovo prestižno priznanje, Muzej krapinskih neandertalaca s Nalazištem Hušnjakovo osvojio je zahvaljujući izvrsnoj suvremenoj prezentaciji prapovijesne, arheološke i antropološke teme, a posebno zbog zasluženog statusa nezaobilazne kulturno-turističke destinacije Europe koju godišnje posjeti 100 tisuća posjetitelja iz cijeloga svijeta.

U obrazloženju nagrade posebno su istaknute kreativne metode rada s djecom i mladima, suradnja s lokalnom zajednicom u kojoj se muzej profilirao kao glavni generator kulturnih događanja, što ga čini primjerom dobre prakse održivog kulturnog turizma na svom području. Zahvaljujući još jednoj međunarodnoj nagradi, Muzej je još jednom potvrdio svoju europsku dimenziju i prepoznatljivost, dokaz da je kulturu krapinskog pračovjeka pretvorio u brend svjetskih razmjera.

ECTN je paneuropska mreža posvećena razvoju i promociji održivog kulturnog turizma, a ovogodišnja svečana dodjela nagrada održana je u Ateni tijekom 14. ECTN-ove Konferencije kulturnog turizma s glavnom temom obnove europskog turizma kroz kulturu, baštinu i kreativnost.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)