Na zagrebačkoj Ilici umjetnost i zabava umjesto tramvaja

Foto: Marin Tomaš

Sedamnaesto izdanje festivala Q’Art Ilica, održano danas na poznatoj zagrebačkoj ulici Ilica, ponovno je privuklo veliki broj posjetitelja i potvrdilo svoju ulogu kao jedan od ključnih kulturnih događaja u gradu.

Festival je obilježen nizom izložbi, modnih revija, glazbenih nastupa i radionica, pružajući nezaboravan doživljaj za sve uzraste.

Foto: Marin Tomaš

Ovogodišnja tema Q’ART Ilice, “Život na kopnu – Zaštititi, uspostaviti i promovirati održivo korištenje kopnenih ekosustava, održivo upravljati šumama, suzbiti dezertifikaciju, zaustaviti degradaciju tla te spriječiti uništavanje biološke raznolikosti”, ističe ključnu ulogu kopnenih ekosustava u očuvanju života na Zemlji te nužnost njihove zaštite i održivog korištenja radi osiguranja budućnosti svih živih bića.

Foto: Marin Tomaš

U skladu s temom Q’Art nas je ove godine s svojim brojnim posjetiteljima podsjećao na to da je zaštita kopnenih ekosustava neophodna za opstanak svih živih bića te da je naša odgovornost djelovati sada kako bismo sačuvali planetu za buduće generacije.

Festival je započeo u 9:30 sati bogatim programom koji je trajao do 15:30. Jedan od vrhunaca bio je spektakl na Britanskom trgu gdje je u 12 sati održana modna revija koju su zajednički predstavili Tekstilno-tehnološki fakultet, ULUPUH, HUMANA NOVA i La Bestia. Na reviji su prikazani inovativni dizajni koji su oduševili brojnu publiku.

Glazbeni program obilježili su nastupi istaknutih domaćih i međunarodnih izvođača. Posebnu pažnju privukli su argentinski umjetnici Diego Ortiz, Lucrecia Aragon i Bernabe Romero svojim izvedbama tango klasika. Domaca jazz scena predstavljena je kroz nastupe Jerko Jurin Tria, koji su izveli djela poznatih jazz kompozitora, te Gypsy swing tria Špirologija koji je predstavio glazbu s njihovog autorskog albuma “August… Rhythm changes”.

Joe Pandur s ‘ekonomičnim trijem’ i Ljeljak Šantek & Golubić trio također su dali svoj doprinos ovogodišnjem festivalu, nudeći interpretacije poznatih jazz standarda.

Za najmlađe posjetitelje, ART STATION organizirao je likovne radionice, dok je program MIBOR – POSADI SVOJU BILJKU pružio djeci priliku da se izravno uključe u sadnju biljaka i uče o važnosti prirode.

Lokalni restorani i obrti predstavili su svoje specijalitete, doprinoseći festivalskoj atmosferi s puno okusa i mirisa. Sve to je pridonijelo da Ilica za jedan dan postane centar urbane kulture i umjetnosti.

Q’ART Ilica dokazao je još jednom da nije bio samo festival, već i podsjetnik na našu odgovornost prema okolišu i poticaj za djelovanje. Kroz umjetnost, kreativnost i zajedništvo, festival je pokazao da svatko od nas može doprinijeti stvaranju održivije budućnosti za sve životne oblike na Zemlji.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)