Postojnska jama postaje kulisa za najveći božićno-novogodišnji spektakl u Sloveniji!

U blagdansko vrijeme već tradicionalno Postojnska jama postaje kulisa za uprizorenje Živih jaslica najvećeg božićno-novogodišnjeg spektakla u Sloveniji! Program je jedinstven, u njemu sudjeluje preko 100 izvođača koji svojim nastupom ostavljaju bez daha. Program je obiteljski, pa doživite ga od 25. do 30. prosinca.

Prije točno 800 godina Franjo Asiški postavio je prve žive jaslice u špilji pokraj Asiza u Italiji, a tu su ideju realizirali i u pravi spektakl pretvorili entuzijasti u Postojnskoj jami.

Bilo je to prije 33 godine, davne 1989. godine kad su Žive jaslice u Postojnskoj jami bile i prve jaslice u Sloveniji postavljene izvan sakralnih objekata. Možete ih pogledati od Božića pa sve do Silvestova, uživajući u ovoj jedinstvenoj interpretaciji.

Dok gledate ovaj spektakl teško je odlučiti što je bolji doživljaj – činjenica kako je špilja pozornica, da u njezinoj realizaciji sudjeluju i profesionalni umjetnici i amateri, da je sve toliko veličanstveno i do posljednje sitnice organizirano te da se biblijski prizori tako savršeno nadopunjuju.

“Žive jaslice u Postojnskoj jami su predanim radom prerasle u spektakel, bez kojeg je nezamisliv Božić. Kako za nas koji ovdje radimo, tako i za brojne posjetitelje koji ga godinama posjećuju. Ovim se projektom nekako svi povezujemo, prinesemo blagdanskom veselju, pripadnosti. One su kulturna baština Slovenije, dio su slovenske kulture i ako mene pitate, Žive jaslice prenose prekrasnu božićnu poruku punu ljubavi, nade i čuda u koje još uvijek vjerujemo. Prije svega svjedoči da je bolji svijet moguć i da postoji samo ga treba željeti i iskreno učiniti nešto za to”, rekao je na predstavljanju ovogodišnjeg programa Živih jaslica Marjan Batagelj, predsjednik upravnog odbora Postojnske jame kojem su se na predstavljanju novog programa Živih jaslica pridružile i kćeri Kaja i Lana.

Dodao je i to kako su svi detalji oko pripreme ovog spektakla dovode do savršenstva, u stvaranju programa se vodi računa o sadržaju, ali i prirodi koju špilja diktira. Nastup u špilji je specifičan, temperatura je konstantna 10°C, u špilji je visoka vlažnost, a određena mjesta gdje se predstava izvodi u skladu je s poštovanjem odgovornog ponašanja prema prirodnoj baštini i poštuje se strogi špiljski bonton.

Žive jaslice u Postojnskoj jami, projekt je koji postoji preko 33 godine, a svake se godine program i spektakl dograđuje pa ne čudi kako upravo one nose epitet jednog od najljepših prikaza Božića na svijetu. Program se odvija na najvećoj prirodnoj pozornici na svijetu, dijelu špilje duge 5 kilometara (do koje dolazite i sa koje odlazite vlakićem), satkan je od 18 biblijskih prikaza, a u njegovoj realizaciji sudjeluje preko 100 sudionika.

Ove godine po prvi puta u Postojnskoj jami gostuju i strani umjetnici, pa događaj ima i međunarodni karakter.

Tako ove godine nastupa Ivan Defabiani, talijanski operni pjevač koji djeluje uz bok slavnog Josea Carrerasa: “Moja najbolja sjećanja na Božić su moja obitelj i talijanske Alpe. Odrastanje u Montani, na 2000 m pruža poseban doživljaj Božića koje smo proveli na snijegu uz tradicionalna slavlja i tradicionalnu glazbu.”

Svojim prekrasnim nastupom i interpretacije molitve Oče naš podno Velike gore Ivan okupljene uvodi u program.

Pripreme ovog spektakla počinju tijekom ljeta, kad je audicija za profesionalne ali i amaterske glazbenike. Emotivnost glasa i virtuoznost pjevanja od ključne su važnosti u procesu nastanka ovog spektakla kojeg čine 4 vokalne izvedbe, 6 instrumentalnih izvedbi (harfa, violina, violončelo, truba, udaraljke), plesne točke, svjetlosni i zvučni efekata, specijalnih efekata, priprema terena za izvođenje u vrlo specifičnom okruženju, rad na sigurnosti, logistika, transport svih izvođača, kostimografija, popratni program, uređenje Parka i koordinacija posjetitelja.

U spektaklu Žive jaslice sudjeluje veliki ansambl – 4 glumca za ulogu Josipa, 5 glumica Marije, brojni pastiri, anđeli, vojnici, Zaharije, Elizabeta, sveta tri kralja, Rimljani…

Casting za Žive jaslice je uvijek velik i svi se trude biti u prvoj postavi. Kao i prošle godine i ove godine nastupa slovenska glazbena diva Raiven, Slovenska predstavnica na Euroviziji 2024. pjevajući Ave Mariju na vrhu Velike gore. I ona nije krila oduševljenje što je dio postave glazbenika koji nose ovaj projekt.

Uz Raiven već četvrtu godinu za redom nastupa i Urška Kastelic, popularna Slovenska operna pjevačica (pjeva You raise me up u Koncertnoj dvorani Postojnske jame), a na posebnim mjestima u špilji pojavljuju se i njezine učenice- Rebeka Stanovnik, Anabela Kosanović i Marta Gargiulo.

Veličanstvena 90-minutna izvedba Živih jaslica počinje na sam Božić i traje sve do Silvestrova od 25.-30.12., program traje 90 minuta, a ulasci su u jamu svakih 15 minuta. Svaki dan predstave počinju u 13:30, a zbog velikog interesa i određenog broja dozvoljenih ulazaka u špilju preporuča se online kupovina ulaznica.

Ulaznica pokriva vrhunske glazbene izvedbe, obilazak Postojnske jame, vožnja legendarnim pećinskim vlakom i instrumentalne i plesne izvedbe. Razgled traje 90 minuta i pogodan je i za malu djecu, a zbog prirode posjeta, gledanje predstave nije pogodno za osobe s invaliditetom.

Savjet više: Kad krenete na Žive jaslice u Postojnsku jamu ne propustite i ostale zanimljivosti- zavirite u Expo i Vivarij, mazite ovce ispred ulaza u Špilju, a onda sjednite u automobil i odvezite se 9 kilometara sve do Predjamskog dvorca, najvećeš špiljskog dvorca na svijetu.

Za obilazak Predjamskog grada trebat će vam oko sat vremena. Kroz dvorac možete ići u društvu vodiča (informirajte se ako ste u grupi), ali i samostalno uz voice guide na odabranom jeziku.

Zanimljivost ovog dvorca je to da je izgrađen u 12. stoljeću i spojen s 123 metra visokom, strmom liticom pa kad ga gledate teško ćete odrediti granicu između planine i zidina.

U dvorcu ćete čuti priču o vitezu Erazmu Predjamskom, samo jednom od brojnih plemića koji su vladali dvorcem dajući mu pečat. Razgled ove lokacije je impresivan pa svakako kombinirajte izlet. Posebno jer postoje kombinirane ulaznice s odličnim popustom.

Foto: Nikola Zoko

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)