PRIMOŠTEN: Gradić bogate povijesti, predivnih plaža i vrhunskih vina

Foto: Freepik

Grad Primošten je poznat po svojoj bogatoj kulturnoj baštini te po predivnim prirodnim ljepotama, među kojima su na prvom mjestu prekrasne plaže.

Ovaj predivan gradić privlači posjetitelje iz cijelog svijeta, mnogi su očarani njegovom vizurom, osobito starim gradom na bajkovitom poluotoku. No, malo tko od njih zna da je stari grad prvotno bio otok, a tek je kasnije spojen s kopnom mostom.

Foto: Freepik

Stari grad prepoznatljiv je po svojim uskim kamenim ulicama, tradicionalnim kućama, i crkvici sv. Jurja koja se nalazi na vrhu brda.

Primošten i okolna mjesta poznati su i po vinogradima i maslinicima. Naravno, i po vrhunskim vinima koja se mogu degustirati u lokalnim vinskim podrumima. Vino Babić, autohtono sorta grožđa s ovog područja, posebno je popularno.

Ribolov i morska hrana su važni dio lokalne kulture. Primošten je, naime, nekada bio tradicionalno ribarsko selo, a ribolov i morski plodovi i danas igraju važnu ulogu u lokalnoj kuhinji. Restorani u Primoštenu često nude svježe riblje specijalitete.

Grad ima bogatu kulturnu baštinu, uključujući stare crkve i kapelice, poput crkve sv. Jurja i crkve sv. Roka. Tijekom ljeta, ovdje se održavaju različiti kulturni i glazbeni događaji.

Primošten ima čisto more i prekrasne plaže, što ga čini popularnim odredištem za kupanje i sunčanje.

Foto: Freepik

Izdvajamo nekoliko plaža u Primoštenu koje turisti često posjećuju:

Plaža Mala Raduča: Ova plaža se često smatra najljepšom plažom u Primoštenu. Nalazi se u blizini centra grada i nudi čisto more, pješčanu obalu i bogat izbor restorana i kafića.

Plaža Velika Raduča: Ova plaža se također nalazi u blizini centra Primoštena i ima slične karakteristike kao Mala Raduča. Ovdje možete iznajmiti ležaljke i suncobrane te uživati u raznim vodenim aktivnostima.

Plaža Pine Beach: Smještena sjeverno od centra grada, ova plaža je idealna za obitelji s djecom. Ima plitko more i različite sportske terene i aktivnosti za djecu.

Foto: Hotel Zora Primosten / Flickr / CC BY-SA 2.0

Plaža Bilo: Ova plaža nalazi se jugoistočno od Primoštena i nudi prekrasan pogled na Primoštenski poluotok. Ima šljunčanu obalu i prilično mirno more, što je idealno za plivanje i opuštanje.

Plaža Kremik: Ova plaža smještena je u uvali Kremik i ima lijepu prirodnu okolinu. Nudi i mogućnost najma čamaca i pedalina.

Plaža Tepli Bok: Ova plaža nalazi se na južnom dijelu Primoštena i također je popularna među turistima. Ima šljunčanu obalu i plitko more.

Svaka od ovih plaža ima svoj šarm i karakteristike te nudi različite mogućnosti za uživanje u moru i suncu.

Sve ove karakteristike čine Primošten privlačnim odredištem za turiste i posjetitelje koji žele doživjeti ljepotu jadranske obale i bogatu kulturnu baštinu Dalmacije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)