Projekt “Zaigrani Bakar” osvojio nagradu kao najbolji kulturno-turistički proizvod

Foto: TZ Grada Bakra

U zadnjim danima ožujka u Solinu je u organizaciji solinske Turističke zajednice, Grada Solina i hotela “President” održan IX. međunarodni kongres povijesnih gradova. Riječ je o etabliranoj manifestaciji usmjerenoj ka promociji kulturnog turizma u gradovima bogate povijesne baštine.

Ove godine odlične vijesti s Kongresa stižu i na Kvarner. Naime, naš mali biser velikih priča – Bakar – osvojio je nagradu “Plautilla” – plaketu sa zlatnim znakom koja se u sklopu događanja dodjeljuje najboljim sadržajima u četiri kategorije.

Dodjela nagrade | Foto: TZ Grada Bakra

“Plautilla” se smjestila u sad već podulji niz priznanja koja Bakar posljednjih godina osvaja za svoj inovativni i održiv pristup razvoju kulturno-turističke destinacije. Ovog puta je, samo dva mjeseca nakon lansiranja, nagrađena samovođena igrificirana tura “Zaigrani Bakar”.

Inovativna baštinska šetnja koja male i velike vodi u zagonetno istraživanje bakarskih povijesnih tajni, odlukom stručnog žirija nagrađena je u kategoriji najboljeg kulturno-turističkog proizvoda. Na svečanosti dodjele nagrada Sonja Jelušić Marić, direktorica Turističke zajednice Grada Bakra, a ujedno i koautorica koncepta ture, istaknula je da proizvodi poput ovoga nastaju timskim radom te dugoročno orijentiranim promišljanjem destinacijskog razvoja i njegove baštinske osnove.

Također, direktorica je zahvalila svojim suradnicima na odličnoj suradnji te svim pokroviteljima projekta (HTZ, TZ Kvarnera, Grad Bakar, Industrijska zona Bakar i INA d.d.) koji su omogućili da ova inovativna ideja zaživi.

Osim Bakra, na Kongresu su nagrađeni i vukovarski Vodotoranj u kategoriji najboljeg povijesnog lokaliteta, TZ općine Motovun za najbolji kulturno-turistički itinerar (tura “Mračne tajne motovunske čarobnice Dilette”) te splitski hotel “Antique” za najbolji tematski hotel.

Što se “Zaigranog Bakra” tiče, njega, s obzirom na spomenuti samovođeni princip prema kojem je osmišljen, možete doživjeti već danas. Sve što trebate učiniti je zaputiti se do Bakra te u tamošnjem turističkom uredu podići svoj primjerak brošure s uputama za obilazak. Prema scenariju poznate baštinske interpretatorice Ive Sille, njime vas vode znamenite ličnosti iz bakarske povijesti – plemkinja Ana Katarina Zrinska, legendarni slijepi vodonoša Ivan Čop te veliki znanstvenik (i bakarski zet) Andrija Mohorovičić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)