PROMOCIJA: Škrlet – zvijezda 17. Sarajevo Wine Festivala

Ovaj vikend bio je predviđen za 17.  Sarajevo Wine Fest u hotelu Holiday u srcu Sarajeva. Čak 70 izlagača, proizvođača vina i prehrambenih proizvoda iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Mađarske te Italije.

Festival je organiziran  uz pokroviteljstvo Grada Sarajeva, Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Hrvatske gospodarske komore, Razvojne banke FBiH, Visit Sarajevo, službene vode Leda, Mezyma, Espumisana, New life Turkeya, hotela Garden City Konjic.

Udruga Bregovita Hrvatska bila je jedan od izlagača na festivalu, sudjelovanje je organizirano uz podršku Hrvatske gospodarske komore. Predstavnici Udruge bili su Boris Drenški iz vinarije Bodren vinari iz Moslavine, a škrlet je prepoznat kao jedna sorta kojoj su se posjetitelji divili.

U sklopu festivala održavale su se i brojne radionice, a jedna od njih je bila i „Škrlet – najvažnija autohtona sorta kontinentalne Hrvatske“.  Radionicu je  moderirao Nikica Katić, vinar iz vinarije „Klet Romić“. Nikica je radionicu započeo prezentiranjem Moslavine kao vinske i turističke regije, te je pojasnio sastav tla, klimu i položaje kao bitne čimbenike za proizvodnju škrleta, kako bi sudionicima što bolje približio karakteristike sorte.

Na spomenutu radionicu odazvalo se 20-ak sudionika koji su sa pažnjom pratili radionicu, te su imali mnoštvo pitanja i aktivo sudjelovali. Na radionici su se kušala čak 11 vina vinara iz cijele Moslavine:

 1. Vinarija Voštinić – Klasnić – pjenušac Fraktal 2019.
 2. Vina Seletković – Škrlet 2023.
 3. Klet Romić – Škrlet 2023.
 4. Vinarija Ptičar – Škrlet 2023.
 5. Vinarija Florijanović – Selekcija Mons Claudius 2022.
 6. Vina Seletović – Škrlet 2022. barrique
 7. Vinarija Žabić – Škrlet 2022.
 8. Vina Ivanić – Pukli kamen2021.
 9. Vina Kosovec – Škrlet 2018. Selekcija
 10. Vinarija Voštinić – Klasnić – Škrlet 2021. Natur
 11. Vina Glavica – Škrlet 2021. Amfora

Samu degustaciju su posjetili i Josip Pavić državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Hrvatske , Hrvatski veleposlanik Ivan Sabolić, Vanda Babić Galić, savjetnica ministra vanjskih i europskih poslova i Nikica Pažin, ministar savjetnik u Uredu Hrvatske gospodarske komore pri Veleposlanstvu Republike Hrvatske u BiH te su se oduševili vinima ove autohtone sorte.

Nakon radionice, na štandu Bregovite Hrvatske stvorila se velika gužva jer se priča o škrletu brzo proširila te su svi htjeli kušati ovo divno vino. Na štandu su prezentirani škrleti u svim stilovima od pjenušaca, mladih vina, eko proizvodnje pa i samih macerata škrleta, vinara iz cijele Moslavine.

Ugodno iznenađenje je bilo vidjeti toliku zainteresiranost za škrlet, posjetitelji su imali želju kušati sva izložena vina i čuti priču o sorti, regiji i vinarijama. Izlaganje vina na Sarajevo Wine Festu je bila odlična prilika kako bi se ova sorta mogla pokazati i van granica Hrvatske, te je polako otvorilo vrata za neke buduće suradnje.

Potrebno je još puno truda i rada na istome, ali svakako je prvi korak učinjen na što su vinari Moslavine izuzetno ponosni i iskoristili su ovaj festival kako bi se pokazali u pravom svjetlu.

Može se zaključiti, bez imalo skromnosti, da je škrlet i ovoga puta bio velika zvijezda.

Živi bili, škrlet pili!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)