Slavko Kalazić: Upornost se isplatila, za ekološka vina smo dobili više od stotinu zlatnih medalja!

Foto: Marinko Petković

U Češkoj besedi u Zagrebu na promociji predstavio se jednog od vodećih baranjskih vinara, Slavko Kalazić. Osebujan čovjek, inženjer elektrotehnike bavi se poslom u struci od kraja osamdesetih pa sve do današnjih dana, ali strast prema vinu je bila jača te je 2004. godine posadio prve vinograd na Banskoj kosi, a već 2010. godine ulazi u eko uzgoj vinove loze.

Naime, jedna manja vikendica u Baranji (majci vina) s vinogradom bio je početak interesa za vinarstvo. U početku samo kao hobi kroz nekoliko godina je prerastao u strast pa i poslovni interes da se i sam okušao kao proizvođač vina.

Foto: Marinko Petković

Kupuje pažljivo odabrano zemljište na Banovoj kosi. Osim neizostavne graševine tu su pinot sivi, chardonnay, traminac, sauvignon, rajnski rizling, pinot bijeli, te tri crne sorte: cabernet sauvignon, pinot crni i frankovka.

Već prva berba 2007. je u HZVV ocijenjena izuzetno dobro. Prema rješenjima Hrvatskoga zavoda za vinarstvo i vinogradarstvo, na tržište je iz te berbe izašlo sedam vrhunskih vina, od prijavljenih deset. Slijedeća 2008. je bila berba sa punim urodom i od tada kreće uspješna priča vinarije koja je i u Hrvatskoj i na međunarodnim natjecanjima do sada dobila preko stotinu zlatnih medalja.

Već 2010. Kalazić odlučuje da će krenuti putem ekološkog vinarstva. Ekološki je certifikat, prema pravilima, dobiven četiri godine kasnije. Priča o vinima i vinarstvu nije jednostavna. Sve više je vinara u Hrvatskoj koji se odlučuju na takvu vrstu obrade zemljišta i zaštitu loza.

Vino proisteklo iz takvoga tretmana je najbolja nagrada potrošačima i vinaru. Vinar kaže da je često intuitivno reagirao, kao i neki drugi iz te branše, ne znajući pouzdano kakav će biti krajnji rezultat, međutim u njegovom slučaju to su redovito bila pozitivna iskustva.

Nije bila rijetkost da njegova vina na tržištu imaju i preko 17% alkohola kao izravni rezultat terroira, a traminac iz 2017. kojega smo probali kao predzadnje vino imao je čak 19.2% ukupnih alkohola ! Grožđe za ovo vino je brano krajem 9. i početkom 10.mjeseca. Zlatne je boje kao rezultat maceracije, dok je ekstreman alkohol posljedica visokih nakupljenih šećera u bobici. Unatoč tome je skladno zaokruženo i užitno. Inače, traminac iz ranijih berbi bio je šampion Beowine-a 2012., pobjednik u Slovačkoj, šampion splitskog GAST-a.

Razgovaramo i o etiketama na „Silver“ liniji. To su slike cvijeća koje je na čistom prostoru vinograda samoniklo: kamilica, stolisnik, gospina trava … U takvom ekološkom vinogradu rastu uz već spomenute trave čak i gljive, a zaštitni znak vina Kalazić su brojne divlje životinje u Baranji.

Probali smo čak osam vina. Nakon početnih sauvignona iz 2021. sa 12.5% alkohola i graševine iz iste godine sa 13% alkohola za koja smo utvrdili da su suha, svježa sa alkoholima i kiselinama koji su dobro uklopljeni što vina čini pitkim, došli smo do robusnog pinota sivog 13.5% iz 2018 godine.

Po riječima vinara grožđe je macerirano 12 sati, a odležalo je 18 mjeseci u velikim drvenim bačvama od 2500 litara što je rezultiralo izvrsnom aromatikom u kojoj se savršeno prepoznaje sorta.

Vino je punjeno u teške, reprezentativne burgundijske boce. Cijena je u maloprodaji 129 kuna i moglo bi se bez oklijevanja reći pravi omjer value for money. Jedan od kolega je ushićeno komentirao: "Ostali smo bez riječi-sjajno!".

Chardonnay 2018. s 13% alkohola je maceriran oko 12 sati, vino ima lijepe kiseline samim time i svježinu, izrazitu aromatiku, slasno za poželjeti čašu više ili više čaša…Inače je chardonnay 2008. prvo vino iz linije Premium i rasprodalo se vrlo brzo. Znamenit je i chardonnay iz 2015.

Pinot crni 2012. sa 14% alkohola s likom divlje patke na etiketi sada je u pravoj formi nakon punih 10 godina. Vino je još uvijek svježe, boja mu je tamnija, dok je klasična pinotovska blijedo crvena. Kalazić kaže: "U Baranji (majci vina na mađarskom) crno vino koje nije odležalo barem 3 godine ne može ići u Premium klasu". Ovo vino je u vrlo jakoj konkurenciji dalmatinskih vina bilo šampion na Dubrovnik Wine Festu 2018., dok je tada Kalazićev Cabernet Sauvignon zavrijedio zlatnu medalju.

Cabernet sauvignon 2017. sa 13.5% alkohola je bran u dva navrata, prije pune zrelosti i kao prezrelo grožđe. Rezultat je moćni vepar (životinja na etiketi) tamne boje, jakog tijela, gdje se uz svježinu osjete i prezrele note… Ovome vinu kvaliteta još raste jer pet godina mu je tek…MPC 159 kuna. Vrhunac te večernje rapsodije u vinima je bio završni Cabernet sauvignon iz čak 2008. godine! Desertno poluslatko vino s raznim aromama suhoga voća. Netko je rekao 14 godina svježe, ne staro kako je uobičajeno reći, vino. Grožđe je brano u studenom, a ima 15.5% alkohola.

Skladno, zaokruženo, punih tanina traži i dvije, a ne samo čašu više! Nova vinarija na širem području Zmajevca sa najsuvremenijom opremom, dugogodišnji uposlenik, agronom, Samir Nađ i vječna znatiželja Slavka Kalazića su jamci da ćemo i ubuduće iz ovoga dijela Baranje dobijati kvalitetna i vrhunska vina u tri proizvodne linije: Classic, Silver i Premium. (M. Petković)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)