ŠOKAČKI CVIT: Izborom najljepše Šokice u Županji počelo 57. Šokačko sijelo

ŠOKAČKI CVIT: Izborom najljepše Šokice u Županji počelo 57. Šokačko sijelo
57. Šokačko sijelo počelo je izborom najljepše Šokice

Izborom najljepše Šokice u Županji počelo 57. Šokačko sijelo, najstarija i najveća kulturno-turistička manifestaciji u Županjskoj Posavini.

Šokačko sijelo kontinuirano se održava u Županji od 1968. godine s promjenjivim brojem sadržaja u pokladno vrijeme, a utemeljeno s ciljem promicanja i očuvanja običaja, narodnih nošnji i drugih osobitosti tradicijske kulture zavičaja i šireg područje Slavonije i Zapadnog Srijema.

Najljepša Šokica je Antonija Tonka Oršolić iz Županje

Početak manifestacije koja ove godine nosi naziv “Oj dorati, moje zlato suvo” koju je otvorenom proglasio vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić, tradicionalno je u znaku najljepšeg ‘buketa’ kojeg čine djevojke prijavljene na pomalo netipičan izbor najljepše djevojke odjevene u narodnu nošnju znan kao Šokački cvit.

Josipa Jagodanović je prva pratilja

Prvi se izbor ovog tipa održao davne 1969.godine na drugom Šokačkom sijelu kad se po prvi put birala najoriginalnija i najljepša muška i ženska narodna nošnja i ljepotica Šokačkog sijela.

To je bilo nešto novo, nešto lijepo, što je Županji nedostajalo, a ujedno se ukazala prilika mnogim mladim djevojkama da privuku pažnju svojom ljepotom i bogatom narodnom nošnjom. Natjecateljice nisu bile samo iz Županje i obližnjih sela, nego i iz sela oko Vinkovaca, Ðakova i Slavonskog Broda.

Titulu druge pratilje ponijela je Ana Bićanić

Dugi niz godina pobjednica je nosila titulu najljepše Šokice Sijela, da bi od 1995. nosila titulu Šokačkoga cvita. Prva izabrana najljepša Šokica Šokačkoga sijela bila je Marica Parašilovac iz Gradišta, tadašnja učenica županjske Gimnazije. Ona je dobila pravo sudjelovanja na izboru u Ðakovu i Vinkovcima.

Na 57. Šokačkom sijelu titulu “Šokački cvit” proglašena je Antonija Tonka Oršolić iz Županje, Josipa Jagodanović iz Bartolovaca nedaleko Slavonskog Broda je prva pratilja, a titulu druge pratilje ponijela je Ana Bićanić iz Slatine.

Po kojem se principu prijavljuju cure na izbor?

“Djevojke koje se žele prijaviti na Šokački cvit ispunjavaju obrazac – prijavu za Šokački cvit gdje upisuju svoje osobne podatke, donose opis nošnje i nešto o svojim hobijima. U novije vrijeme djevojkama je omogućeno ispunjavanje prijavnice online. Uz ljepotu djevojke članovi prosudbene komisije ocjenjivanju su i starost i očuvanost nošnje, kao i umijeće nošenja toga starog ruha. Djevojke moraju predstavljati cjelinu skladnosti nošnje, mladosti, ljepote stasa, hoda i ljupkosti, pri čemu su detalji poput načina češljanja, ukrasa na glavi, na rukama i vratu, te izbor čarapa i obuće bili vrlo važni”, rekli su nam iz organizacijskog tima zadovoljni što je i ove godine bio veliki interes za ovaj netipičan izbor koji je limitiran na 12 prijava.

Foto: Nikola Zoko

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)