Svečano obilježena 30. godišnjica djelovanja Hrvatske turističke zajednice

Svečano obilježena 30. godišnjica djelovanja Hrvatske turističke zajednice
Foto: HTZ

U Media event centru u Zagrebu večeras je svečano obilježena 30 godina rada i djelovanja Hrvatske turističke zajednice, nacionalne turističke organizacije koja je osnovana 1992. godine s ciljem stvaranja i promicanja identiteta i ugleda hrvatskog turizma u zemlji i svijetu.

Uz brojne turističke djelatnike, osobe iz javnog, društvenog, političkog i sportskog života obilježavanju ove vrijedne godišnjice prisustvuje delegacija Vlade Republike Hrvatske predvođena predsjednikom Andrejem Plenkovićem, a događaj je svojim dolaskom uveličao i Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskoga sabora.

Okupljene su na samom početku prigodnim govorima pozdravili domaćini, direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Staničić je naglasio da je “u proteklih 30 godina Hrvatska turistička zajednica, zajedno sa sustavom turističkih zajednica, bila jedan od temeljnih stupova razvoja modernog hrvatskog turizma”.

“Doprinijeli smo ne samo pozicioniranju Hrvatske na turističkoj karti svijeta, već i u unaprijeđenu sadržaja, kvalitete i jedinstvenosti naših odredišta i destinacija. Dali smo i snažan doprinos u stabilnosti turističkog sektora u kriznim vremenima kojih je u ovih 30 godina bilo itekako puno. S ponosom mogu reći kako danas imamo mrežu predstavništava u 17 zemalja svijeta, kako je naša zemlja iz godine u godinu sve prepoznatljivija turistička destinacija te kao takva važan i cijenjen akter globalnog turističkog sektora. Sve to ne bi bilo moguće bez vrijednih ljudi i kolega, svih u turizmu, koji su svoj život, svoje vrijeme i svoju ljubav dali hrvatskom turizmu“, poručio je, između ostalog, Staničić.

Da je Hrvatska danas među najpoželjnijim destinacijama Europe i svijeta rekla je i ministrica Brnjac te istaknula da “Hrvatska svoj uspjeh temelji na vrijednim i kreativnim ljudima koji su godinama gradili njenu prepoznatljivost na međunarodnom tržištu, kao i svima onima zbog kojih se turisti iz naše zemlje vraćaju s prekrasnim uspomenama”.

“Posebno veseli što 30. obljetnicu velikih postignuća obilježavamo u izuzetno uspješnoj turističkoj godini u kojoj smo ostvarili nove turističke rekorde. U narednom razdoblju pred svima nama je obveza razvijati inovativan i otporan turizam te Hrvatsku brendirati kao kvalitetnu i sigurnu destinaciju održivog turizma, za što je Vlada RH osigurala sve potrebne preduvjete. Čestitam svim djelatnicima HTZ-a kao i članovima Turističkog vijeća i Skupštine HTZ-a ovu veliku obljetnicu te se veselim uspješnom nastavku zajedničkog rada“, poručila je ministrica Brnjac.

Uzvanicima su se prigodnim govorima obratili i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković te predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Podsjećamo kako danas, 30 godina od osnutka, iza Hrvatske turističke zajednice stoje veliki uspjesi i projekti, kao i brojna međunarodna priznanja i nagrade, a sve to je važan dio današnje Hrvatske, jedne od najpoželjnijih turističkih destinacija svijeta.

Tako je Hrvatska turistička zajednica u dosadašnjem djelovanju sadržajno i dinamički provodila marketinške i druge ključne aktivnosti koje su pridonijele jačanju snage turističkog branda Hrvatske, boljem pozicioniranju hrvatskog turizma na međunarodnom turističkom tržištu i imidžu Hrvatske kao top turističke destinacije.

Jedan od najboljih pokazatelja uspješnosti je i skok s 10 milijuna noćenja prije 30 godina na današnjih više od 100 milijuna noćenja koje turisti tijekom godine ostvare u Hrvatskoj.

Dodatna potvrda snage hrvatskog turizma su i rezultati turističkog prometa prema kojima je Hrvatska, s realiziranih 104 milijuna noćenja u dosadašnjem dijelu godine, ostvarila 96 posto rezultata u noćenjima iz rekordne 2019. godine čime se naša zemlja ubraja među destinacije s najbržim oporavkom turizma.

Dodajmo i to kako su tijekom večeri dodijeljene zahvalnice djelatnicima Hrvatske turističke zajednice za dugogodišnji rad, dok su priznanja uručena dugogodišnjim turističkim novinarima za izniman doprinos u medijskom praćenju i promociji hrvatskog turizma.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)