Svečanom povorkom kroz središte grada svečano otvoreno 55. Križevačko veliko spravišče

Svečanom povorkom kroz središte grada sinoć je otvoreno 55. Križevačko veliko spravišče, veliki sajam kulture na kojem se predstavlja kulturno-povijesna baština križevačkog kraja.

Riječ je o manifestaciji u sklopu koje se odvija najveća interaktivna predstava na otvorenom o pomirbi križevačkih purgera i plemenitih kalničkih šljivara u kojoj publika sudjeluje brojnim zdravicama po Križevačkim štatutima.

U povorci je sudjelovalo preko 200 sudionika iz Križevačke djevojačke straže, Križevačkih mažoretkinja, Gradskog puhačkog orkestra, KUD-a Križevci i Prigorje, Kulturno umjetničke udruge Potkanički kraj, Potkalničkih plemenitaša i glumaca predstave.

U tradicionalnoj predstavi gradonačelnik Mario Rajn predao je ključ grada na tri dana Varoškom sucu Stjepanu Palijanu.

“Gradom će zavladati veselje, zabava i smijeh uz zdravice po Štatutima. Vjerujem da su ključevi u dobrim rukama i da će uspjeti razriješiti sve razmirice do nedjelje. Pozivam sve da nam se pridruže i uživaju u bogatom programu. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u organizaciji”, rekao je Rajn.

Križevački štatuti su skup jedinstvenih pravila i regula ponašanja u veselim društvima uz razne vinske svečanosti. Zagovaraju ponajprije veselje i radost u dobrom društvu gdje se šire prijateljstva i dobri međuljudski odnosi, ali izričito upozoravaju da se konzumiranje vina i žestokih pića čini s razumom, jer sve što se radi preko mjere nije dobro ni za pojedinca, a ni društvo.

To su jedina pisana pravila lijepog ponašanja za stolom, koja se spominju još od 18. stoljeća bez kojih je prava zabava i veselica bila teško zamisliva.

Prema Štatutima, u svakom se društvu moraju održati tri zdravice: “zdravica domovini, pajdašiji i lepšem spolu”, a pri izgovaranju se njegovao stari, “cifrasti”, način govorenja. Za piće se redovno koristi posuda zvana bilikum – svaka posuda iz koje se pije zdravica u čast dolaska u nečiju kuću.

Otvorenju su prisustvovali župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren sa zamjenikom Ratimirom Ljubićem saborski zastupnik i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, domaćin gradonačelnik Mario Rajn sa zamjenikom Danijelom Šaškom, predsjednik Gradskog vijeća Grada Križevaca Igor Frbežar s vijećnicima, gosti iz prijateljskih gradova Pag, Općina Čitluk i Rijeka te načelnici općina Kalnik, Sveti Ivan Žabno i Sveti Petar Orehovec te predstavnici brojnih pokrovitelja.

Svake godine Spravišče privlači sve više ljudi, a ove godine se očekuje da će u tri dana manifestaciju obići oko 20.000 ljudi.

“Otvorena je velika manifestacija tijekom koje se cijeli grad pretvara u veliku pozornicu. Cijela manifestacija bazira se na legendi o pomirbi križevačkih purgera i kalničkih šljivara čija predstava započinje danas. Ove godine pod redateljskom palicom Jana Kerekeša u predstavi koja se izvodi uživo, će riješiti sve razmirice i u drugom dijelu predstave u nedjelju ponovno će se posvađati i rastati kako bi se ponovno sastali sljedeće godine”, rekla je direktorica Turističke zajednice Olinka Gjigaš.

Napomenula je kako je u organizaciju uključen velik broj ljudi iz cijelog grada i svih njegovih segmenata: “Mnogo je programa koji će zadovoljiti razne ukuse, od eno, gastro do zabave i kulturnih programa za sve uzraste. Za svakog će se naći ponešto.”

U znak sjećanja na legendu o “pomirbi” kalničkih šljivara i križevačkih purgera, manifestacija je nazvana “Križevačko veliko spravišče” i već pet desetljeća nastavlja tradiciju i njegovanje tradicionalnih običaja uz razvijanje bratstva i pajdašije među ljudima dobre volje. U tradicionalnoj špelanciji pomirbe sve okupljene se podsjeća o nastanku Križevačkih štatuta, gradom voze kočije, a posjetitelji mogu organizirano obići sve križevačke znamenitosti.

Posjetitelje očekuje bogata gastronomska ponuda kao i iznimno velika Štruklijada u kojoj pripremom štrukla sudjeluju mjesni odbori i gradske četvrti grada Križevaca, a svi posjetitelji mogu uživati u besplatnoj degustaciji te dati svoj glas najboljim štruklima.

Tradicionalno će se pripremati velika atrakcija pečenje vola s besplatnom podjelom građanima, a ove godine novost u programu je kušanje gverca i njegovo ocjenjivanje Gvercijada. Bogat program uključuje razne aktivnosti za djecu, od predstava, radionica pa do žonglerskih show-ova. Očekuje se i velik broj izlagača s raznovrsnom ponudom.

Manifestaciju prate brojna kulturna događanja: nastupi domaćih i inozemnih folklornih i puhačkih skupina, predstavljanje tradicijskih zanata, obrtništva, domaće radinosti, prigorskih jela i vina, književne večeri, izložbe, koncerti ozbiljne, narodne i zabavne glazbe i druga iznenađenja koja je moguće otkriti jedino dolaskom u Križevce, u grad koji, za vrijeme Spravišča, sa svojim trgovima, postaje velika pozornica s prigodnim programima za sve uzraste.

U večernjim satima posjetitelje očekuje bogati zabavni program koncerata popularnih izvođača. Sinoć je nastupao Marko Kutlić, danas, 3. lipnja Klapa Iskon te Matija Cvek, a u nedjelju, 4. lipnja Dražen Zečić.

Foto: Press / Križevačko veliko spravišče

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)