U Hrvatsku sve je više turista stiže električnim automobilima

Foto: Pixabay

Sve više gostiju u Hrvatsku dolazi električnim automobilima. Sve više ulažemo u tu infrastrukturu. U Hrvatskoj je oko 600 punionica, no primjerice samo ih Venecija ima toliko. Stoga mnogi koji žive od turizma planiraju povećati njihov broj.

Ema i Rubin u Hrvatsku su doputovali električnom Teslom. No, kada su je htjeli napuniti u Fažani, to nije išlo nimalo glatko, objavio je HRT.

“Loše iskustvo. Evo tu smo došli ne možemo puniti, moramo ići kupiti neke kartice, a više uopće nemamo baterije, tako da je problem”, govori Ema, gošća iz Austrije.

Europa ima 370.000 javnih punionica. U Hrvatskoj ih je oko 660. Na autocestama je jedna na svakih pedeset kilometara. Mnogi su istarski gradovi prije nekoliko godina postavili prve javne punionice. Danas ih ima 50-tak.

“Vjerujem da će taj trend nastaviti s rastom i to ozbiljnim rastom jer sve više gostiju koji dolaze u našu destinaciju dolaze s eklektičnim automobilima”, naglašava Nada Prodan Mraković, pročelnica Odjela za turizam Istarske županije.

Taj trend prate i turističke tvrtke. Rovinjska Maistra ima 15-tak punionica, većinu ispred luksuznih hotela.

Među vozilima kojima turisti dolaze u Hrvatsku električnih je manje od 0,5%. Kapacitet punionica u Hrvatskoj za to je dostatan. No za nekoliko godina vjerojatno neće biti, stoga je nužno na vrijeme krenuti sa širenjem te mreže.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)