U Pagu održan 12. Međunarodni festival čipke

Foto: TZ Grada Paga

U organizaciji Turističke zajednice Grada Paga, Grada Paga i Društva paških čipkarica Frane Budak u Pagu je od 22. do 25. lipnja održan 12. Međunarodni festival čipke pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Ministarstva turizma, Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, Zadarske županije i Turističke zajednice Zadarske županije.

Međunarodni Dan čipke proslavljen je na najljepši mogući način u predivnom ambijentu i društvu brojnih čipkarica iz deset zemalja iz cijele Europe. Održane su izložbe, kreativne radionice te radionice šivanja čipki koje su privukle veliki broj zainteresiranih polaznica, a brojni turisti i posjetitelji su u sva tri dana festivala uživali u bogatom programu, izložbama, radionicama, koncertima, modnoj reviji te nastupima benda Providenca i klape Cambi.

Foto: TZ Grada Paga

“Neizmjerno sam sretna da smo ovako dobro organizirali naš festival o čemu nam svjedoče pohvale svih naših gošći, prvenstveno čipkarica koje su mnogobrojnoj publici u Pagu pokazali raskoš i ljepotu čipke koja se radi širom svijeta, svaka na svoj posebn način i koje su izazvale veliko zanimanje i divljenje posjetitelja. Nikad više čipkarskih društava, raznolikih čipki i načina rada nije bilo u Pagu, pa možemo reći da je grad Pag disao sa čipkom. Valja istaknuti i poseban ekspomat austrijsku zastavu od čipke dugu čak 4,5 m koju su mogli vidjeti posjetitelji. Pravo bogatstvo čipki su nam donijele mađarske čipkarice, a kao i uvijek, paška čipka je imala svoj poseban kraljevski tron kojeg zaslužuje te je s razlogom nazivamo najljepšom rukotvorinom ženskih ruku”, rekla je Vesna Karavanić, direktorica TZ Grada Paga.

I potom je nastavila: “Osim velikog broja izložbenih prostora, održan je cijeli niz različitih radionica za koje je vladalo veliko zanimanje i koje su bile unaprijed popunjene. One su održane u Gradskoj knjižnici, Atriju Kneževog dvora i u crkvi Sv. Jurja. Posebna atmosfera vladala je na prepunom Trgu Petra Krešimira IV na izvrsnom koncertu klape Cambi, dan prije grupe Providenca i odličnog puhačkog orkestra iz Szigetvara.”

Foto: TZ Grada Paga

Posebno atraktivna je bila modna revija mađarske dizajnerice i čipkarice Zsófia Tóthné Kőrösi čije su predivne modele nosile djevojke i žene iz Paga i dva gosta iz Mađarske. Trg Petra Krešimira IV je bio izvanredna scena za pravo modno događanje.

Dizajnerica Zsófia Tóthné Kőrösi nije krila oduševljenje revijom: “Hvala vam što ste mi omogućili sudjelovanje na prekrasnom Festivalu čipke. Događaj je bio fantastičan, a vaša paška čipka predivna je kao i sam grad Pag. Domaćini su nas toplo primili, a organizacija festivala je vrhunska na čemu sam iskreno zahvalna. Posebno lijepe su bile djevojke koje su nosile moje modele”.

Festival je otvorio potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, a nazočili su saborska zastupnica Grozdana Perić, ravnateljica za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove Monika Udovičić, predstavnik Ministarstva kulture i medija RH Igor Miletić, direktorica TZ Zadarske županije Mihaela Kadija, ravnateljica instituta Listz, Mađarskog kulturnog centra Ana Mladenović, gradonačelnik prijateljskog grada Szigetvara dr. Vass Petera s izaslanstvom, gradonačelnik grada Kozarmislenya dr. Biro Karoly s izaslanstvom, gradonačelnik Lepoglave Marijan Škorić, predstavnici grada prijatelja Zanea, otočni čelnici, gradonačelnik Paga, Ante Fabijanić, predsjednica Gradskog vijeća Jasna Magaš, direktorica TZ-a Pag Vesna Karavanić, predsjednica Društva paških čipkarica Neda Oros te brojni drugi uzvanici i gosti koji su svojom nazočnošću uveličali službeno otvaranje festivala.

Na ovogodišnjem 12. Međunarodnom festivalu sudjelovalo je čak 70 čipkarica iz Mađarske, Austrije, Bugarske, Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Belgije, Poljske i Hrvatske što je najviše do sada te su u tri dana festivala uz svoje eksponate pokazale bogatstvo kulture i tradicije. Iz Mađarske je stiglo čak sedam čipkarskih društava, a iz Hrvatske četiri – Lepoglave; Križevaca, Splita i Sikrevaca.

Na kraju festivala Ante Fabijanić, gradonačelnik Grada Paga, Vesna Karavanić, direktorica TZ Grada Paga i Neda Oros, predsjednica Društva paških čipkarica Frane Bujdak uručili su zahvalnice svim sudionicima festivala sa željom da se i dogodine nađu ponovo u isto vrijeme na istom mjestu.

Posebno su se zahvalili svim donatorima festivala, prvenstveno dvojici zlatnih Erste banci i tvrtki Rudan d.o.o. – hotelu Pagus te svima koji su se uključili u organizaciju festivala.

ORGANIZATORI: Turistička zajednica Grada Paga, Grad Pag, Društvo paških čipkarica “Frane Budak”

POKROVITELJI: Ministarstvo kulture i medija RH, Ministarstvo turizma i sporta RH, Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova RH, Zadarska županija, Turistička zajednica Zadarske županije

ZEMLJA PARTNER MAĐARSKA: Institut Liszt – Mađarski kulturni centar iz Zagreba.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)