U Parku prirode Telašćica stručnjaci vade zaostale ribolovne alate, smrtonosni su za morski svijet

Foto: WWF Adria

Stručnjaci iz svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF i njihovi suradnici iz Društva podvodnih sportova Zagreb ovog su tjedna kartirali podmorje uz poznate klifove u Parku prirode Telašćica te započeli s vađenjem zaostalog ribolovnog alata koji se već dugi niz godina nalazi na dnu.

Riječ je o ribarskim mrežama i vršama koje su smrtonosne za 66 % morskih sisavaca i 50 % morskih ptica, dok većina riba koje se u njih zaplete umire u mukama.

Foto: WWF Adria

“Problem zaostalog ribolovnog alata je ogroman. Osim što utječu na živi svijet u moru, te ostavljene mreže izvor su plastičnog onečišćenja koje ima negativan učinak i na nas, ljude”, ističe Patrik Krstinić, voditelj morskog programa u WWF Adriji. “Naš je cilj u potpunosti očistiti podmorje u zaštićenoj zoni Telašćice, jer u toj zoni uopće ne bi smjelo biti ribarskih mreža. Pojavi li se ubuduće neka mreža, to će biti posljedica ilegalnog ribarenja.”

WWF je dosad kartirao značajan dio Zadarskog arhipelaga i Viškog akvatorija, a cilj im je u sljedeće tri godine izvući iz Jadranskog mora 30 tona zaostalih ribolovnih alata koji prijete morskoj bioraznolikosti i staništima. K tome, ističu, žele da se i na lokalnoj i na nacionalnoj razini usvoje preventivne mjere i propisi za olakšavanje odlaganja ribolovnog alata.

Foto: WWF Adria

Stručnjaci WWF-a i DPS-a ovog održali su i radionice s osnovnoškolcima na Dugom otoku koji su učili o štetnosti napuštenih i zaostalih ribolovnih alata u moru. Susreli su se i s ribarima na njihovom redovitom sastanku Lokalnog savjetodavnog vijeća za ribarstvo u Parku prirode Telašćica. Zajedničko upravljanje ribolovom u Parku temelji se upravo na dobroj suradnji s ribarima.

Tijekom nekoliko posljednjih godina WWF je pokrenuo male projekte diljem Sredozemlja s fokusom na oslobađanje morskog dna od zaostalih ribolovnih alata provođenjem aktivnosti njihova vađenja i podizanjem svijesti među ribarima i obalnim zajednicama. WWF Adria provodi dva projekta – “Povećanje učinkovitosti upravljanja prirodnim resursima Parka prirode Telašćica (MedFund) i Ghost Gear – čiji je cilj smanjiti količinu odbačenih ribolovnih alata pronalaženjem inovativnih preventivnih rješenja i podržavanjem modela bez otpada.

Osim vađenja alata s već kartiranih područja, cilj je kartirati i područje cijelog Dugog otoka, a ne samo zone uz klifove, gdje je na snazi zabrana ribolova.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)