U Rijeku doputovalo 180 poljskih turističkih agenta i novinara

Foto: HTZ

Turistička zajednica Kvarnera u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom i Predstavništvom HTZ-a u Poljskoj na Kvarneru su 12. i 13. svibnja ugostili poljske agente i novinare.

Oni su u Zračnu luku Rijeka doputovali prvim promotivnim letom poljske nacionalne avio kompanije LOT. Studijsku grupu čini 140 predstavnika poljskog turističkog sektora, poljskih zračnih luka, najvažnijih poljskih turoperatora i agencija te čak 40-ak novinara iz najvažnijih poljskih medija.

Cilj ovog putovanja je što bolje promovirati regiju Kvarner, ali i utjecati na što veću popunjenost avio linija LOT-a koje će ovog ljeta letjeti za Zračnu luku Rijeka iz poljskih gradova. Naime, Hrvatska gostima iz Poljske ostaje u vrhu destinacija kada je riječ o individualnim putovanjima, a kod nas se osjećaju sigurno. Zahvaljujući izravnim letovima avio-kompanije LOT sve više gostiju iz Poljske koristi i ovu vrstu prijevoza za dolazak u Hrvatsku.

Predsjednik uprave LOT-a Rafał Milczarski u kriznoj 2020. godini prepoznao je sigurnost i potencijal regije Kvarner te je tada prvi puta uveo avionsku liniju iz Varšave za Zračnu luku Rijeka.

Predstavnici poljskog turističkog sektora i novinari tijekom boravka na Kvarneru podijeljeni su u nekoliko grupa, a posjetit će Opatiju, Rijeku, otok Krk i Crikveničko-vinodolsku rivijeru. Uz prirodne ljepote odredišta, sudionicima se predstavljaju eno-gastronomska ponuda te brojne kulturno-povijesne znamenitosti s područja Kvarnera, a bogat i zanimljiv program osmišljen je u suradnji s lokalnim turističkim zajednicama te predstavništvom HTZ-a u Poljskoj.

Službenom dočeku sudionika ovog velikog studijskog putovanja na jedinstvenoj terasi povijesnog hotela Kvarner, uz domaćina direktoricu Turističke zajednice Kvarnera Irenu Peršić Živadinov, prisustvovali su i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, direktor HTZ-a Kristjan Staničić, direktorica predstavništva HTZ-a u Poljskoj Agnieszka Puszczewicz, te poljski novinari i visoki uzvanici poljskog turističkog sektora, kao što su predsjednik uprave LOT-a Rafał Milczarski, član uprave LOT-a Michał Fijoł i predsjednik Europskog udruženja putničkih agencija i turoperatora (ECTAA) i Poljske turističke komore Paweł Niewiadomski.

“Hrvatsku i Poljsku veže dugogodišnje prijateljstvo posebice kada je riječ o turističkim putovanjima, a dokaz tome je i današnji dolazak više od stotinu poljskih turoperatora i brojnih novinara. Poljska je naše važno emitivno tržište s kojeg je u dosadašnjem dijelu godine ostvareno čak više od 120 posto noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što nam je izvrstan pokazatelj da nas Poljaci sve više prepoznaju kao cjelogodišnju turističku destinaciju kvalitetnog odmora. U predstojećem razdoblju Hrvatsku želimo istaknuti i kao destinaciju održivog turizma koja nudi kvalitetan smještaj i sadržaj, personalizaciju aranžmana, vrednovanje doživljaja i emocija kroz komunikaciju s lokalnom kulturom i zajednicom, za čime poljski turisti pokazuju sve veći interes. Znamo da LOT u posljednje dvije godine nije smanjivao broj linija prema Hrvatskoj te nas veseli nastavak ove uspješne suradnje i vjerujem kako ćemo ove godine i zbog toga ostvariti još bolje rezultate s poljskog tržišta”, istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

“Poljska se profilirala kao jedno od najvažnijih tržišta za hrvatski turizam. Navedeno najbolje potvrđuje podatak kako je Poljska praktički jedino tržište s kojeg smo tijekom prošle godine ostvarili bolji rezultat nego u 2019. godini. Naime, Poljaci su lani ostvarili oko 6,6 milijuna noćenja, što je za osam posto bolji rezultat u odnosu na rekordnu i pretpandemijsku 2019. godinu. S obzirom da naš poljski strateški partner LOT i ove godine prometuje prema hrvatskim zračnim lukama s čak osam linija, u ovoj godini očekujemo nastavak pozitivnih trendova i velik broj Poljaka koji će svoj odmor provesti u Hrvatskoj, između ostalog i na Kvarneru koji će letovima biti povezan s gradovima Varšava i Zielona Góra”, izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić, nadodavši kako je LOT tijekom prošle godine u Hrvatsku iz Poljske prevezao više od 33 tisuće putnika.

“Uz cestovnu dostupnost, avio-povezanost Kvarnera s poljskim gradovima zasigurno će povećati broj poljskih gostiju na Kvarneru. Raduje što je njih iz godine u godinu sve više pa je prošle godine ostvareno više od 560.000 noćenja, što je gotovo na razini nego rekordne 2019. godine, s udjelom od 3,7% u ukupnim noćenjima ostvarenim na Kvarneru. Među gostima iz Poljske Hrvatska i Kvarner su u posljednje dvije godine prepoznate kao sigurne destinacije, pri čemu je uvelike pridonijela i kampanja Safe stay in Croatia. Mnogim gostima iz Poljske Hrvatska je jedina inozemna destinacija koju već godinama posjećuju, a to puno govori o međusobnoj tradicionalnoj povezanosti naših zemalja.”, istaknula je direktorica Turističke zajednice Kvarnera Peršić Živadinov.

Agnieszka Puszczewicz, direktorica Predstavništva HTZ-a u Poljskoj izjavila je: “Jako me veseli da i ove godine nastavljamo vrlo uspješnu suradnju s našim strateškim partnerom, poljskim nacionalnim avioprijevoznikom LOT. Tako su u sklopu promocije novog leta, koji će spajati Zračnu luku Rijeka s poljskim tržištem, na Kvarner stigli visoki predstavnici poljske turističke branše, kao i 30 uglednih novinara iz najutjecajnijih poljskih medija. Dolazak ovog posebnog aviona izvrsna je prilika da našim gostima pokažemo koliko su Kvarner i Hrvatska atraktivne destinacije s bogatim izborom različitih motiva dolazaka brojnih gostiju”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)