U Zagrebu predstavljen istarski vinar iz okolice Žminja Robi Damijanić

Foto: Marko Čolić

U Zagrebu na promotivnoj tribini “Vrijeme je ZA…” predstavljen je istarski vinar iz okolice Žminja Robi Damijanić po struci enolog krenuo je u proizvodnju vlastitog vina.

Iako je žminjski kraj uglavnom poznat po stočarstvu Dominović se uspješno upustio u proizvodnju vrhunskih vina što je pokazala i ova prezentacija.

Foto: Marko Čolić

Damijanić je iz istoimenoga sela i zapravo je jedini profesionalni vinar u svome kraju. U počecima obitelj je imala samo oko 450 trsova za svoje potrebe. Godinama je vinar povećavao vlastite nasade i uzimao u zakup od svojih susjeda.

Danas ima oko 5000 vlastitih trsova i oko 4000 u zakupu. Od toga u sortimentu malvazije je sedam tisuća panja, a dvije tisuće su nasadi Cabernet sauvignona. Za razliku od mnogih kolega u priobalnom pojasu Istre, Robi na prosječnoj visini od 380 metara ima hladnije klimatske uvjete tijekom godine, ondje nema maslina, ali po njegovim riječima za lozu to nije loše područje kako se smatralo godinama. Vinogradi su prozračni pa je bolest loze manja, a time i zaštita. Tlo je ocijedita crvenica na kamenoj podlozi koja se lijepo prepoznaje u mineralnosti vina koja smo kušali.

Damijanić planira u iduće dvije godine zasaditi još dvije sorte, merlot i sauvignon blanc, na još dva hektara. Tada bi prosječna godišnja proizvodnja mogla dostizati oko 20000 litara. Konstatira da je vinarstvo u Istri jako napredovalo u posljednja tri desetljeća i zajedno sa turizmom u svim oblicima potiče mlađe generacije da nastave te lukrativne poslove. Prva velika priznanja, zlata za svježe malvazije, vinarija je dobila na Vinistri 2012. i 2013. godine. Na Decanteru 2020. vinarija je osvojila srebro sa visokih 90 bodova. Prošle godine na Vinistri dobijeno je srebro sa također vrlo dobrih 86 bodova. Olasman vina je najviše na kućnom pragu, a posebno dobar plasman je u Dubrovniku. Na promociji je bio predstavnik Vrutka koji je kontaktirao vinara i uskoro možemo ove odlične malvazije očekivati i u Zagrebu.

Na promociji smo probali redom: 1. Malvazija 2023.;    2. Malvazija 2022.;            3. Malvazija 2021. ; 4. Rose CS 2023.; 5. Cabernet sauvignon 2022. i 6. Cabernet sauvignon 2021.

Na početku kušanja vinar nas je obavijestio da su u vinogradima stare loze u obimu oko 40%, a novije uvezene iz Italije oko 60%. Ipak , primjetno je da je Damijanić sa spomenutim sortimentom uspio dobiti malvaziju kakva se nekada radila, uvjetno rečeno “staru”. Ta izvorna malvazija ima tijelo, masnoću samim time je manje lepršava. Najvećem dijelu radionice se takav tip vina dopao. Jer znamo da se danas traže mlada, lepršava, a manje kremozna vina.

Ovdje ćemo spomenuti tri od šest navedenih vina koja su izazvala najviše pozornosti iako ni ostala vina nisu slabija, ali za prikaz su dovoljna tri.

Malvazija 2023. je kristalno bistro vino, slamnato žute prema zlatu boje. Ima blage voćkaste note, herbalne mirise (grašak, šparoga). Ima dovoljno tijela, osjeti se jaka mineralnost, od relativno visokog alkohola osjeti se slast tako da ne prevladava gorkost na kraju. Vino je pitko, ima potencijal starenja, a sommelier Lugarić ga    predlaže uz pašte sa šparogama, povrtnu fritaju i bijelu ribu.   

Rose CS 2023. je kristalno bistro vino, boje koralja, izraženih mirisa na svježe crveno voće jagoda, malina i trešnja… U ustima je lijepo, trajno, pitko, a mineralnost mu daje svježi završetak. Lijepo bi pristajalo uz jela od lososa, pašta sa jastogom ili hlapom.

Cabernet sauvignon 2022. Maloprodajne cijene od 15 eura je bistro vino, rubin crvene boje, finog izraženog sortnog mirisa. Osjeti se plavo (borovnica) i crveno bobičasto voće te listić mente. Vino je suho, slasno, elegantnog tijela, mineralno. Tanini su sazreli jer je bio jak polifenolni potencijal i osjeti se dobar odnos između kiseline i šećera. Vino ima izuzetan potencijal i svi smo znatiželjni u kakvom će stanju biti za 3-4 godine. Grožđe je brano u prvom tjednu listopada, a vino je sada u korištenim (dva puta) barik bačvama i izlazi na tržište na jesen.

Ocjena dobrih poznavatelja vina Željko Suhadolnik i Franje Francema bila je da Malvaziju iz 2021. bi sigurno potpisao jer je dobila na kompleksnosti, a nije izgubila svoje bitne karakteristike ni nakon tri godine. Kako kažu:“Nisu sva vina koja se proizvedu za sve prilike“. Ovo vino odgovara za određene prigode i trpeze. U svakom slučaju, čestitke vinaru na dosljednosti.

Robi Damijanić je rijedak primjer educiranog vinara upornog i dosljednog koji zna prepoznati prednosti svoga klimatološkog područja i tla na kojemu rastu loze malvazije i CS-a. Mineralnost i opet mineralnost i slast. Preostaje da to vidi i osjeti kušanjem šira publika u Hrvatskoj, a najprije u Zagrebu te širom Istre. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)