U Zagrebu predstavljena Vinarija Nuić: Hercegovačka vina visoke kakvoće

Foto: Marko Čolić

Još prije tri godine kada je Vinarija Nuić predstavila svoje proizvode u Zagrebu na prezentaciji vina “Vrijeme je za …” u organizaciji Vjekoslava Madunića, zaključak je bio da se radi o ozbiljnom vinaru s odličnim vinima.

Danas, tri godine kasnije, sommelier Darko Lugarić je govorio izrazito pohvalno o Nuićevim vinima kazavši da je ova vinarija podigla ljestvicu standarda hercegovačkog vinarstva.

Povijest “Vinograda Nuić” započinje 2004. godine kada je kultiviran iznimno lijep položaj Orlovac. Na površini od 7 ha posađeno je preko 30 000 loza. Uz autohtone hercegovačke sorte žilavku, blatinu i trnjak, tu su još posađene bena i krkošija, te cabernet sauvignon, alicante bouschet i plavac mali.

Foto: Vinarija Nuić

Nuići sada imaju zasađene: cabernet franc, merlot, syrah, pošip, chardonnay i portugalsku sortu touriga national (oprašivača blatine a uskoro izlazi i samostalno u boci berba iz 2020.). Dugogodišnji enolog je Ivan Marinović, a o vinogradima brine Marko Marijanović. To je sada vinarija koja proizvodi u prosječnoj godini oko 200.000 litara vina, kapacitet podruma je trenutno oko 650.000 litara a površina im dopušta da u budućnost dobro premaše milijun litara ako tako odluče.

Danas o vinima više brine sin Vlatko koji sada kao stručna osoba ulazi u vinariju, a govorio nam je o osam odabranih vina. Blatinu bijelu (Blanc de Noir) je samostalno kreirao i postaje suradnik enologa Marinovića. Ovo su počeci, ali talenta i volje mu ne nedostaje.

Ovoga puta predstavljena su vina: Žilavku 2022., Žilavku selekciju 2022., Bijelu blatinu (Blanc de Noir) 2022., Pošip 2022., Blatinu 2018., Blatinu barriqe 2020., Trnjak 2019. i Cabernet sauvignon 2018. Sva nabrojena vina su enološki čisto i ispravno napravljena.

Žilavka selekcija 2022. spada u kremozno vino karakterističnih herbalnih nota. Grožđe je brano kasnije od uobičajenog termina za sortu. Možemo kazati da je prozrelo u kamenom dijelu vinograda brano sredinom rujna. Osjeti se mineralnost i malo drva. Ima potencijal odležati još 5-6 godina, a nakon toga će dobiti i predikatne note. Lugarić nas je gastronomski zaintrigirao slažući vino sa crnim rižotom, kovačem na žaru ali dobro bi se sljubilo sa pečenom patkom.

Foto: Marko Čolić

Blatina barrique iz 2020. je brana kasnije od redovne i grožđa za vrhunsku berbu blatine sa prinosom od 1.5 kg po trsu. Rubin crvene boje sa simfonijom mirisa i okusa: višnja maraska, začini , kava, koža, fini doticaj drva. Poslije fermentacije odležalo je 18 mjeseci u drvu, mali barik također slavonski hrast. Vino je zapravo još mlado ali ima eleganciju, slanost, koncentrirano je i po svim parametrima može trajati još godinama. Blatina barrique ne izlazi svake godine. Prije ove, ona iz 2017 je osvojila zlata na Mundus vini i IWC-u a srebro na Decanteru. Dobili smo preporuku za jela kao što su: lungići sa žara, žgvacet, pašticada, pečena krvavica, ali i šampinjoni sa žara i vrganji za vegane.

Trnjak 2019. je perjanica ove kuće i prva međunarodna priznanja za ovu sortu, koja je bila u redovima sa blatinom i služila kao oprašivač, su bila pokazatelj Nuiću da je na pravom putu. Sada je u Hercegovini polemika koja je bolja od ove dvije sorte blatina ili trnjak. Trnjak kojeg nije bilo jer ga je malo i nije se radio samostalno kao vino sve do prije 15-estak godina, sada je došao u prvi plan. Međutim, još godinama neće dostići broj loza blatine jer ova crna sorta prevladava kod svakoga od tamošnjih vinara i može pravilno tretirana dati odlična vina.

Trnjak je odličnog mirisa i okusa-borovnica, kupina, paljeno drvo, duhan, kava… Dobro uklopljen visoki alkohol, koncentriran, mineralan, osjeti se slanost može odležavati još godinama jer je sada tek u četvrtoj godini.

Sredinom lipnja u Ljubuškom će se održati 1. Festival trnjka sa 23 sudionika iz Hercegovine i Hrvatske. Bit će to prilika da medijski bude odlično promovirano vino. I ovdje smo dobili gastronomsku preporuku ka što su: zec u saftu, tamni umaci općenito, teleće pečenje.

Cabernet sauvignon Limited iz 2018. ima boje rubina i izraženog je mirisa. Grožđe je bilo potpuno zrelo, osjeti se višnja, kompot od šljive, crni ribiz, koža, drvo, kava… Koncentrirano, moćno, ekstraktno vino. Vino je odležalo u drvu kao i trnjak punih 18 mjeseci. Vinar nam navodi da je ono već godinu kasnije 2019. bilo toliko zrelo da ga poznavatelji na prvu nisu mogli detektirati. Ovo je prvo vino iz Limited kategorije koje će se raditi u najboljim godinama. Vinarija ima nešto manje od 3 hektara pod ovom sortom. Napunjeno je 3000 boca a na Mundus vini 2023. je osvojio čak 92 boda.

Posjetitelji promocije su pohvalili izgled etikete koje je radio Bojan Galić, a tada nam je Vlatko Nuić objasnio simboliku zlata i različitost etiketa pod kojima plasiraju svoja odlična vina.

U vinariji su zadovoljni sa sadašnjom prodajom vina. Čak 60 % proizvodnje proda se u BiH (najviše Sarajevo), a izvoze u više od deset zemalja. Osim susjedstva (Hrvatska, Srbija i Crna Gora), plasira se još u Njemačku, Austriju, Švicarsku, Kinu, Japan, SAD, Australiju, Novi Zeland.

Nema sumnje da će ova vinarija u idućim godinama rasti u svakom pogledu kako kvaliteti tako i u količinama i plasmanu. Zasigurno, ova vina biti će prepoznata na svim relevantnim natjecanjima gdje se pojave. [Mario Milošević]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)