“Upoznaj Apsyrtides” – TZ Grada Malog Lošinja organizira seriju edukativnih izleta

Unije - otok raznolikosti
Unije – otok raznolikosti | Foto: Sandro Tariba

S ciljem upoznavanja otočja, Turistička zajednica Grada Malog Lošinja tijekom ožujka organizira jednodnevne edukativne izlete za turističke dionike pod nazivom “Upoznaj Apsyrtides”.

Prvoga vikenda u ožujku (4.ožujak), sudionici putuju prema Belom gdje će posjetiti Eko centar te razgledati samo mjesto. Slijedi okrjepa u Pansionu Tramuntani te polazak za Filoziće. Nakon obilaska tog simpatičnog mjesta slijedi posjet Art Farm Filozićima te šetnja poznatom šumom Tramuntanom.

Beli – jedno od najstarijih naselja otoka Cresai | Foto: Sandro Tariba

11. ožujka ponovno smo na otoku Cresu gdje je planiran obilazak Valuna te nalazište i trajni dom poznate Valunske ploče. Slijedi obilazak destilerije eteričnih ulja – OPG Kučić, kreirane po uzoru na prvu destileriju na ovim područjima – Linardić iz Martinšćice, inače prvu industrijsku proizvodnju na otoku koja je svoje proizvode prodavala širom svijeta i poslovala s najpoznatijim farmaceutskim prije stotinu godina.

Bogatu pomorsku tradiciju otoka Lošinja zainteresirani mogu upoznati 18. ožujka kada je na rasporedu “Walk tour”. Obilazak počinje od škverića, Rivom lošinjskih kapetana do interpretacijskog plovidbenog centra pomorske baštine otoka Lošinja – Logera Nerezinca.

Put zatim vodi do rodne kuće poznatog lošinjskog jedriličara, dvostrukog olimpijskog pobjednika te trostrukog svjetskog prvaka u jedrenju u klasi Star – Agostina Straulina. Obilazak se nastavlja preko Velopina do uvale Čikat i zavjetne crkvice Annunziata odakle su žene i obitelji ispraćale svoje pomorce na daleke plovidbe. Upravo kao simbol tradicije, ljubavi i vjernosti u blizini crkvice obilazak završava umjetničkom skulpturom “ADDIO”, posvećenoj ženama lošinjskih pomoraca.

Posljednja subota, 25. ožujak rezerviran je za posjet otoku raznolikosti – Unijama i njegovim znamenitostima. Stariji naziv otoka Nia vjerojatno dolazi od (he)neios, što na grčkom znači “njiva”, a odnosi se na plodno polje stoga obilazak započinje upravo na Unijskom polju. Put vodi do svjetionika Vnetak i vidikovca Bijele stijene, nastavlja se do prelijepe uvale Maračuol te završava u luci.

Ovakvi izleti i projekti i izuzetno su ključni za destinaciju. Stanovnici, ali i turistički dionici moraju biti upoznati sa svojom destinacijom i onim što ona sve nudi kako bi iz svog osobnog iskustva mogli ispričati i preporučiti gostima što vidjeti i doživjeti u destinaciji. Mi smo ambasadori našeg turizma, mi smo ti koji su u direktnom kontaktu i interakciji s gostima, smatra direktor TZG Malog Lošinja Dalibor Cvitković.

Izlete organizira Turistička zajednica Grada Malog Lošinja, a vodit će ih turistička vodičkinja Irena Dlaka.

Svi zainteresirani mogu se prijaviti do četvrtka prije svakog izleta, a polazak je iz Malog Lošinja u jutarnjim satima.

Skulptura “ADDIO” – posveta ženama lošinjskih pomoraca | Foto: Sandro Tariba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)