Vina koja će se rado piti i o kojima će se pričati

Foto: Mario Milošević

Iako je vinarstvo i uzgoj vinove loze već generacijama “u krvi obitelji Majić” tek zadnjih pet godina Vjekoslav Majić, inače dugogodišnji hotelijer i ugostitelj, upustio se u uzgoj vinove loze i proizvodnju vina.

Ljubav prema vinarstvu stekao je još od malih nogu kada je promatrao djeda i oca u preradi grožđa, a njihova vina i prije pojave na tržištu, imali su priliku kušati posjetitelji u Langerfelder Hofu u Wupertalu gdje se vinar godinama bavio hotelijerstvom i ugostiteljstvom. Majićeva vina brzo su stekla reputaciju dobrih vina i sve traženija u ugostiteljskim objektima u regiji.

Sredinom dvadesetih, ovoga stoljeća, odlučio je nekadašnji amaterizam zamijeniti profesionalnim poslom vinogradara i vinara. Prvi veliki zasadi su napravljeni tijekom 2018. i 19. godine (oko 18000 trsova) a ovoga proljeća zasađeno je još 15500 loza na plantaži u Ljubuškom blatu gdje su svoj prostor u zakupu pronašli i drugi ljubuški vinari.

Foto: Mario Milošević

Kada za 2-3 godine trsovi počnu davati prve manje urode vinarija Majić će dobivati grožđe sa 14000 panja žilavke (5000 starijih loza i 9000 novo posađenih). Imat će oni tada u rodu i 5000 trnjka, 5000 chardonnaya i 5000 pošipa. Vinarija još ima 3500 trsova blatine, 2500 Cabernet sauvignona, 1200 bene i 3500 starih (miješanih) loza kraj obiteljske kuće u Vitini.

Vinarija je praktički na svojim počecima što se tiče tržišta. Da bi mogli vrhunski prerađivati i puniti vino u butelje sagrađena je moderna vinarija u Cernu gdje misle na krovu kušaonice sagraditi više apartmana i kušaonicu kako bi mogli privući i ugostiti ljubitelje vina sa svim aspektima vinskog turizma. Kako je riječ o vrlo ambicioznom vinaru za nadati se da ćemo to imati priliku i vidjeti već u narednoj godini.

Foto: Mario Milošević

Na zagrebačkoj prezentaciji vina “VRIJEME JE ZA …” u organizaciji Vjekoslava Madunića ovog puta imali smo priliku kušati čak deset Majićevih vina: Žilavku 2022., Žilavku 2021., Pošip iz 2021., Chardonnay 2021., Cuvee Two White sisters (50% chardonnay, 30% pošip i 20% žilavka iz akacije) zatim Rose Kate 2022. (85% trnjak i 15% merlot), Blatina 2019 (90% blatina i 10% CS), Cabernet sauvignon 2019., Trnjak 2022. i Cuvee Red Two siters (50% CS 30% trnjak i 20% merlot). Iako bi se o svakome od deset vina dalo puno toga dobroga reći za ovaj put zadržati ćemo sa na onim najboljima.

Žilavka 2021 13% alkohola sa 6.8 g/l kiseline je pravi reprezentent ovoga terroira koji tijekom ljetnih mjeseci u doba zriobe ima izuzetno tople dane i blage temperaturne razlike tijekom noći.To uzrokuje relativno brzo sazrijevanje i branje grožđa često već u prvome dijelu kolovoza. U mirisu osjećaju se herbalnost sa citrusnim notama, boja je čista zlatno žuta, izrazite mineralnosti, vino je zaokruženo, slasno sa potencijalom trajnosti na visokoj razini još koju godinu. MPC je 14 eura sa PDV-om.

Foto: Mario Milošević

Pošip 2021 13% alkohola i 8.0 g/l kiseline je izuzetno užitno mvino puno slasti sa karakteristikama Hercegovačkog kraja u kojemu je nastalo, pozitivno se razlikujući od onih autohtonih priobalnih i otočnih (Čara Smokvica). Vino ima zlatno žutu boju, intezivnog mirisa, gusto je, slasno, ekstraktno.

Ima potencijal višegodišnje trajnosti a sommelier Darko Lugarić ga preporučuje uz; rižota sa kozicama i šparogama, bijelun ribuuz blitvu, zapečeni patliđan sa sirom…Vinar je krenuo sa ovom sortom poučen iskustvom vinarije Nuić koja je prva introducirala sortu u hercegovačko područje. Nakon što smo ga probali zaključujem da je to bio odličan potez i da će ta sorta vrlo skoro biti prihvaćena i od ostalih vinara ovoga kraja. Tu je važna i mikrolokacija jer nema visinskoga bedema od mora tako da je mediteranski utjecaj u pozitivnom smislu u ljubuškom kraju značajan i dobrodošao.

Blatina 2019. (blatina plus 10% CS-a), 12.8% alkohola i 5.8 g/l kiseline je još jedna vodeća sorta ovoga kraja, naravno uz žilavku. Karakteristične je rubin crvene boje sa finim voćnim mirisima crnog bobičastog voća, drvo se gotovo ne osjeti. Vino je bilo u 1500 litarskim bačvama u starom podrumu u Vitini.

Majić u šali kaže: “Kod nas u Hercegovini ko nema žilavku i blatinu ne može dobiti ni kućni broj”. I nije daleko od istine. Blatina je godinama neprikosnoveno bila prvo crno vino ovoga kraja, ali sve veći zasadi trnjka koji iz godine u godinu rastu geometrijskom progresijom pokazuju da bi za jedno desetljeće površine ove dvije sorte mogle biti podjednake. I u ljubuškom polju ove godine svi vinari koji su dobili koncesiju sade trnjak.

Konstatirano je da je vino u dobroj formi i da može biti na vrhuncu još najmanje 2-3 godine. Što se tiče kuhinje preporučuje se uz biftek, ramstek, sporo pečenu koljenicu, juneći spare ribs, također uz polutvrde kravlje i kozje sireve.

Cabernet sauvignon 2019   14% alkohola i 6.8 g/l kiseline je još jedna sorta koju je vinar preferirao i odlučio zasaditi u svojim novim vinogradima smatrajući da mu hercegovačko podneblje odgovara. Tipični mirisi i okusi bobičastog voća (ribizl, kupina, borovnica..). Tlo je crvena i crna zemlja a sađen je prema zapadnom dijelu. Majić ima dobra iskustva sa ovom sortom, vino je njegovano u francuskom hrastu. Zaključak je, mada je već četiri godine staro, da ima svježinu i dobar potencijal odležavanja. Trenutno je to relativno mali broj trsova i sigurno je da će vinar zasaditi još. Moguće baš na Cernu uz novu vinariju…

Cuve Red Two sisters 2019 (50% CS, 30% trnjak i 20% merlot) 14.5% alkohola i 5.5 g/l kiseline je razgalio nazočne svojim okusom i mirisom. Lugarić je ovdje pronašao već spominjano bobičasto voće ali i mirodije klinčić, cimet… Ovo je po općem zaključku jako, kompleksno vino koje ima još godina za odležavanje i postizanje vrhunskih dometa (sigurno i za međunarodna priznanja). Jasno, ovako moćno vino ide uz stekove pa i tunu na žaru, biftek…jake sireve sa plijesni.

Sva vina iz Majićevog podruma razvijala su se uz savjete i pod budnim okom iskusnih enologa i agronoma Agronomskog fakulteta u Mostaru Darkom i Brankom Šimićem stručnim dvojcem iz njegove okolice. Ikao je Majić na početku svog vinarskog puta, njegovi sadašnji rezultati odlična su osnova za vina o kojima će se pričati. (Mario Milošević)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)