Vinarija Rubis u Zagrebu predstavila znamenita hercegovačka vina

Foto: Marko Čolić

Vinarija Rubis iz Čitluka je još jedna u nizu hercegovačkih vinarija koja je gostovala na promociji/radionici “Vrijeme je ZA…” u Zagrebu. Prije analize četiri vina, od osam predstavljenih, evo nekoliko podataka o samoj vinariji.

I Rubis, profesionalno na tržištu od 2014., vuče tradiciju uzgoja vinove loze naraštajima unatrag na području Brotnja, a koje sad već popularno nazivaju “Hercegovački Bordeaux”. Stacionirani su u mjestu između Čitluka i Međugorja koje u imenu ima vino-Vionica. U vlasništvu su deset hektara i otkupljuju grožđe sa još 35 ha od svojih kooperanata. Kada su izašli na tržište 2014. u prodaji je bilo 20.000 butelja te su proizvodnju dizali iz godine u godinu na današnjiih 300-350. 000 boca. Imaju dobar plasman osim na tržištu svoga kraja, u Dalmaciji, a izvoze i u okolne zemlje u Srbiju i Crnu Goru te u Europi u Nizozemsku i Njemačku te još i prekooceanski: u SAD i Šri Lanku.

Foto: Marko Čolić

Njihovi vinogradi su na tri glavne lokacije: Prenj gdje u dubokoj crvenici na nad. visini od 150-200 metara, južne padine, uzgajaju sorte koje obilježavaju vinsku Hercegovinu žilavku i blatinu. Ondje je prosjećna godišnja insolacija 2.700 sati. U okolini Vionice na poljima Široki, Bedra, Stuba i Poljane u dubokoj crvenici imaju pretežito crveni sortiment-blatina, trnjak, merlot i jasno žilavku, koja u ukupnoj proizvodnji vinarije ima 55% udjela. Tu je raslo grožđe od kojega je napravljen Veteribus Blatina barrique – perjanica kuće sa mnogobrojnim nagradama na međunarodnim smotrama vina. Na Pjanim brdima nadmorske visine od 250-300 metara, na crvenici i prosječnoj godišnjoj insolaciji od 2.700 sati! (Hvarske brojke tijekom godine) zasađeni su: žilavka, blatina, chardonnay, syrah, CS i cabernet franc. S ove pozicije dolazi žilavka od koje proizvode Arterru Selection i Arterru Quercus (koja je nekoliko godina bila izostavljena u ponudi, a sad se ponovno proizvodi…) Tu se nalaze i vinogradi stari 77 godina, koji se godinama pomlađuju na istom trsu.

Kroz godine nakupili su mnoštvo medalja svih boja, nabrajam prošlogodišnja 4 srebra sa Decantera, 6 zlata i 2 srebra na AWC-u 2021. i 2 zlata na AWC-u 2022. za syrah i rose. Enolog vinarije je agronom Kristijan Raguž.

U radionici u Češkom domu u Šubićevoj, koju je sommelierski vodio Darko Lugarić, kušali smo slijedećih osam vina: 1. Žilavka 2022. 2. Rose Signorina 2022. (blatina i 5% plavke) 3. Žilavka Artera selekcija 2022. 4. Chardonnay 2022. 5. Blatina Vionica 2019. 6. Syrah 2018. 7. Cabernet sauvignon 2020. i 8. Blatina barrique Veteribus 2018. Vrijedi istaknuti karakteristike četiriju vina:

Žilavka Arterra selekcija 2022. 12.5% alkohol i 5.25 g/L kiseline je kao što ime sugerira izborna berba iz vinograda starih 77 godina sa Pjanih brda gdje se posljednjih godina mladilo stalnim rezanjem. Boja je zlatno žuta sa zelenim tonovima, uravnoteženih kiselina. Vino je gusto, mirisi intenzivno herbalni: osim smilja i drugih mediteranskih biljaka osjeti se i grašak i limun… U ustima kremozno, zaokruženo, s okusom dugog trajanja. Maceracija je trajala 13 sati, otočena u rostfraj i ostavljena na sur lie-u osam mjeseci s redovitim miješanjem. Oko 5% je bilo u drvenoj bačvi i zatim kupažirano. U proizvodnji, prije spomenutog Quercusa, vino je bilo punih osam mjeseci u drvu. Napunjeno je oko 10.000 boca. MPC je 10 eura.

Foto: Marko Čolić

Chardonnay 2022. 13.5% alkohola i 5.25 g/L kiseline je kristalno čiste, zlatno žute boje. Intezivnog je mirisa na koštunjavo voće, badem, ima karakteristične maslačnosti od odležavanja u drvu punih osam mjeseci ali to drvo je u okusu uravnoteženo i ne prevladava. U ustima traje, ima pitkost. Proizvedeno je oko 6.000 boca. Sommelier, dugogodišnji ugostitelj, predlaže ovo vino piti uz biftek sa žara sa polama krumpira, a od ribe predlaže tartare tune ili palamide. MPC je 11 eura.

Cabernet sauvignon 2020. ima 15% alkohola i 5.85 gL kiseline. Boja je živo ljubičasta, osjete se intezivni mirisi na bobičasto voće, mentu, paljeno drvo. Vino je snažnog tijela, kompleksno, osjeti se mineralnost (slanost), slasno, još se osjete tanini koji će u budućnosti biti popeglani jer mu je predviđena trajnost, u ovom trenutku, dugi niz godina. Svakako bi ga bilo zanimljivo kušati ponovno za 3-4 godine. Maceracija je trajala oko dva tjedna i odležalo je u drvu puna 24 mjeseca. Vino je posebno pitko uz divljač praćenu đemom od borovnice ili brusnice, knedle sa šljivama… Prinos po čokotu bio je 1.30 kg, a po riječima Mandarića pretežito je kod ostalih sorti na 2-2.5 kilograma.

Blatina barrique Veteribus (lat. stari način) 2018. 14.5% alkohola i 5.92 g/L kiseline je najviše nagrađivano vino na festivalima. Ubrajaju ga među 2-3 najbolja crna vina u Hercegovini, a konkurencija u okruženju nije mala (Škegro, Nuić, Čitluk d.d. linija Teuta, Milas, da spomenem samo četvorku…). Vinogradi odakle je Veteribus su u Vionici (Međugorje-Čitluk), a vino je sastavljeno od 85% blatine i 15% CS-a. U mirisu se osjeti crno bobičasto voće, suha šljiva, cimet, duhan. U ustima je slasno, mineralno, bogato, moćno, zaokruženo i ekstraktno… Odlično tehnički napravljeno sa izrazitim teroarskim karakteristikama.

Opći je zaključak u radionici da je Rubis ozbiljna vinarija vrijedna pozornosti te dobro potvrđuje tezu o velikom potencijalu hercegovačkih vina u što smo se imali priliku uvjeriti u čak devet radionica posvećenih vinima tog područja. Kako je netko rekao na kraju “ovo vino se ne bi nigdje posramilo” tako ću i ja zaključiti da su Oliver Mandarić i njegova obitelj već sada dostigli visoku profesionalnu razinu sa svojim odličnim vinima.

Inače, vlasnici vinarije su Goran Vrljić, Severin Pušić i Oliver Madarić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)