VINARIJA SUŠIĆ: Birano grožđe za Decanterom nagrađivana vina!

Foto: Marinko Petković

U Zagrebu je u prostorijama Češke besede promovirana vinarija Sušić sa sedam odabranih vina. Alen Sušić koji je do početka devedesetih pokazivao izraziti nogometni talent, igrao u juniorima Veleža, a poslije radio u svojoj električarskoj struci odlučio je 2010. pokrenuti OPG u Glavini Donjoj.

Kao i mnogi u imotskom kraju odabrao je vinogradarstvo i vinarstvo pa se nakon 12-godišnjeg rada može konstatirati da je izabrao pravi profesionalni put.

Sušić nema puno vinograda u svom vlasništvu, oko 15.000 trsova na 3 hektara ali dobrim odabi

Foto: Marinko Petković

rom grožđa u svome kraju, a pogotovo onim kupljenim u Podgrađu kod Benkovca radi odlična vina. U to smo se uvjerili u radionici koju je vodio Tomislav Jakopović. Početak je bio u znaku Jokan ove kujundžuše 2021 12 posto alkohola (Jokan je bio nadimak njegova pokojnog djeda). Svježa kujundžuša ručno brana rađena flotacijom sa 5.1 kiselinom u jako dobrom balansu. Chardonnay special one 2021 12.0 posto alkohola (dobio ime po sinu koji je rođen kao šesto dijete nakon petero kćerki!) je tipični chardonnay sa svježinom, 5.8 kiseline, voćan traži čašu više. U imotskom kraju smo probali chardonnay u više stilskih varijanti a ovaj se mnogima dopao kao najbolji izraz sorte. Konstatirano je da ovakvo vino bez problema prati u jelu roštilj i mesa sa manje pikantnih začina.

Na pošipu iz 2021 13.5 posto alkohola vidjela se umješnost vinara da kupi najbolje grožđe sorte u Čari na otoku Korčuli. Vinar zna gdje i kako kupiti sirovinu/grožđe od kojeg će dobiti najbolje rezultate u vinu. To smo se kasnije uvjerili sa svjetskim crnim sortama. Rađeno flotacijom, vino je ozbiljno, puno ekstrakta, prepoznatljive sortnosti, slasno od viših alkohola. Pitanje je bilo otkuda mu zadimljenost u okusu ali vinar kaže da nije bilo u drvu. Sa vlastitom berbom iz ove godine Sušić će moći napuniti oko 2000 butelja a kad na rod dođe još 3000 trsova bit će otprilike još toliko butelja. Ovo vino je u maloprodaji 100 kuna.

Cuvee crni iz 2019 14.5 posto i 5.8 kiselina punjen je sa 50 posto vranca a ostatak su trnjak, merlot i syrah. Sve sorte su posebno macerirane i bile zasebno u klasičnom bariku oko 16 mjeseci i tada kupažirane. Vino je izrazito voćno sa karakterističnim ljubičastim rubom (vranac koji će kasnije tamniti), tanini su vrlo ugodni a tek treba doći do sinergije tanina iz bačve i grožđa.Vino visoke vrijednosti već sada, upravo se puni za tržište, sa velikim potencijalom starenja. Po riječima vinara dobilo je na Zavodu 89 bodova. MPC 100 kuna.

Jokan cuvee 2015 15 posto alkohola je također bio 16 mjeseci u novim barik bačvama. Suho, vrlo tanično sa okusom koštunjičava voća. Kupažirani su 90 posto CS i merlot te 10 posto plavca. Mada je staro sedam godina vino još ima dobre perspektive starenja.

Preostalo je još oko 1500 butelja po 187 kuna a po riječima vinara oko trećine će sačuvati za arhivu.

Grand cuvee 2018 16 posto alkohola rađen sa 60 posto syraha i 40 postomerlota od grožđa iz Podgrađa (Božo Bačić) kasnije branog u bačvama različitih proizvođača (Mađarska, Francuska, SAD…) također je bilo 16 mjeseci na “školovanju”, dobilo je savršenu taničnu strukturu. Tanina je puno, svi su ispeglani i polimerizirani.

Izrazitih voćnih aroma, okus crne čokolade.Vino je u potpunoj ravnoteži između hladne i tople strane. Ovako napravljeno vino iz 2015 dobilo je najviše značajnih nagrada (Šampion GAST-a 2017, dvostruki pobjednik u Mostaru 2017. i 18. te srebrna medalja 92 boda na Decanteru 2020).

Prepoznao je to i jedan američki kupac koji je htio otkupiti sve butelje. Sušić je prodao 630 boca a ostatak od 1300 se prodaje i sada po MPC-u od 500 kuna. Oko 400 butelja Sušić će sačuvati za arhivu koja se upravo gradi. Završno, uživali smo u desertnom merlotu iz 2017 IBB sa 14 posto alkohola i 8 posto kiselina! Vinar je htio dobiti suho vino ali su neprovreli šećer dosegli 105 grama.

Grožđe za ovo vino je brano punih mjesec dana kasnije oko 20.rujna.Ovdje možemo prepoznati u okusu liker višnje uz sve druge karakteristične okuse i mirise merlota. Vino je pakirano u male butelje 0.375 l a cijena mu je 250 kuna.

Merlot koji nismo kušali iz 2018. ima 20 posto neprovrelog šećera 7.5 kiseline i 18 posto alkohola. Sve to čini terroir u kršu Podgrađa (mineralnost) sa maksimalnim brojem sunčanih sati i minimumom padalina.

Vina Sušić se najviše prodaju na kućnom pragu i širom velike makarske Rivijere. Sušić za vodeću lozu , oko 70 posto kujundžuša, u svome vinogradu kaže da je desetljećima bila hraniteljica obitelji uz druge poljoprivredne proizvode. Iako je ima najviše uvijek se traži još…A za lozu će reći: ” Koliko joj daješ toliko i dobiješ”. Vinar je krenuo putem odabira grožđa kojega će uzgajati uz svoju kuću u Glavini donjoj, ali i izabrati ono najbolje što se nudi na tržištu (pošip,syrah,merlot, CS…) te svojom kreacijom, uz pomoć enologa, stvoriti prepoznatljiva vina. To mu dobro ide i nema razloga da i ubuduće nije na tom putu. (M. Petković)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)