VINMARKON: Na konferenciji o razvoju vinskog turizma u Zagrebu se očekuje 70 sudionika

Foto: Julio Frangen

Druga po redu VinMarKon konferencija o vinskom marketingu, koja će se održati u Zagrebu 3. ožujka u hotelu Internacional okupit će 70 sudionika, od kojih većinu čine vinari i vinski profesionalci, kazala je Irena Lučić, direktorica tvrtke diWine i glavna organizatorica skupa na konferenciji za novinare.

Dodala je da ih ove brojke vesele iz više razloga. Prije svega, drago nam je vidjeti kako se sudionici prvog VinMarKona, održanog 2020, vraćaju što znači da su ovakav tip edukacije prepoznali kao koristan, rekla je Lučić. Broj vinara – sudionika konferencije – porastao je za gotovo 40% u odnosu na 2020, što ukazuje na to da su nove generacije vinara svjesne važnosti marketinga u sve konkurentnijem tržišnom okruženju.

Iz organizacije su zahvalili sponzorima i partnerima koji su podržali konferenciju.

Prije svega tu je hotel International, splitska tvrtka Fitosmart, te časopis za turizam Place2Go. Uz već spomenutu udrugu Vina Kvarnera, konferenciju su donacijom vina podržale vinarije Opus, Apolitico i Sosich. Ne smijemo zaboraviti ni Janu, službenu vodu konferencije.

Kako se čulo, važnost konferencije prepoznale su brojne turističke zajednice diljem Hrvatske, koje su sufinaciranjem sudioničke kotizacije omogućile vinarima dolazak na konferenciju. Među njima se ističe TZ Kvarnera, sa brandom Kvarner Wines, koja je ne samo sufinancirala dolazak vinara, već i održavanje vinske prezentacije kvarnerskih vina u okviru konferencije. Vinare i VinMarKon podržali su i TZ Međimurja, TZ Koprivničko-križevačke županije, TZ Osječko- baranjske županije, TZ Vukovarsko-srijemske županije, TZ Brodsko-posavske županije, TZ Šibensko-kninske županije, lokalne TZ Poreča, Vižinade i Kaštela te udruga Vino Zagorja.

Inače, VinMarKon svake godine ima drugu krovnu temu, a ovogodišnja tema je vinski turizam. Pokušat ćemo otkriti da li i u kojoj mjeri turisti dolaze u Hrvatsku upravo zbog vina, te ćemo detektirati regije koje u tom pogledu pružaju dobar primjer. Tema se kroz interaktivna 15-minutna predavanja spušta sa teoretske na praktičnu razinu, ostavljajući dovoljno vremena za diskusiju, razmjenu znanja i iskustava.

Konferencija će započeti panel-diskusijom “Hrvatska – destinacija vinskog turizma?“, a ovom su prigodom najavljeni i panelisti, među kojima je i europarlamentarac Tonino Picula, zatim prof.dr.sc. Ivo Grgić sa Agronomskog fakulteta u Zagrebu, prof.dr.sc. Oliver Kesar sa Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i Ivana Jurić, direktorica turističke zajednice Osječko-baranjske županije.

Vinar Ivica Dobrinčić, predsjednik udruženja Vina Kvarnera, koji je uz najavu prezentacije vina ispričao divnu priču o revitalizaciji autohtonih sorti Kvarnera, za koje je i sam vrlo zaslužan. “Primorsko-goranska županija i otok Krk uvijek su bilježili dobre rezultate u prodaji vina, to nije sporno. No danas, upravo zahvaljujući udruživanju i brendiranju, postaju prepoznatljiva destinacija vinskog turizma. Osim nadaleko poznate i popularne žlahtine, danas svjedočimo sve većoj popularnosti i drugih autohtonih sorti poput jarbole, beline, sansigota, trojščine, kamenine i debejana”, rekao je Dobrinčić.

Andrija Popović, predstavnik vinarije Opus, najavio je kako će upravo sudionici VinMarKona imati priliku pretpremijerno kušati novu Opus etiketu pod nazivom „Opus Bridge“. Riječ je o visokokvalitetnom plavcu malom, koji dolazi iz najmlađeg hrvatskog vinogorja Komarna, a koji je dobio naziv u čast Pelješkom mostu, dominantnom vizurom toga kraja. „Ovo je vino iz berbe 2018. – godine u kojoj je započela gradnja Pelješkog mosta, a nakon pažljivog odležavanja puštamo ga u promet upravo 2022. godine – u kojoj je i most pušten u promet.

Dodatne informacije o konferenciji potražite na www.diwine.com.hr, kao i na Facebooku i Instagramu.

U nastavku možete pogledati snimku panel-diskusije VinMarKon-a iz 2020. godine na temu “Strategija vinskog marketinga u Hrvatskoj”. (M. Petković)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)