Žive jaslice u Postojnskoj jami – najčarobniji božićni spektakl u Sloveniji

Žive jaslice u Postojnskoj bez sumnje su jedan od najčarobniji božićnih događaja u Sloveniji, a mnogo smatraju da su upravo one najvećim božićno-novogodišnjeg spektakl u Sloveniji.

Tajanstvena podzemna ljepotica nudi najljepšu kulisu koju joj je milijunima godina strpljivo stvarala priroda. U ovom prekrasnom uprizorenju rođenja Isusa Krista sudjeluje više od 100 lokalnih glumaca zajedno s vrhunskim glazbenicima koji uživo izvode najljepše Božićne pjesme.

Uz to važno je dodati da unutrašnjost špilje osvjetljava čak 2100 lampica, priču priča čak 30 anđela, a po prvi puta posjetitelje dočekuje i plavi anđeo, anđeo Ariel!

Da su Žive jaslice najveći božićno-novogodišnjeg spektakl u Sloveniji pokazala je jučerašnja premijera duboko ispod površine zemlje, spajajući tako čudotvornu ljepotu prirode i čak 18 prizora koji pričaju najljepšu Božićnu priču, a koji su raspoređeni po čarobno osvijetljenoj pet kilometara dugoj turističkoj stazi.

“Ovo je priča o našoj neizmjernoj želji da se ljudi međusobno pomire i da mir zavlada Zemljom“, ukratko je najavio poruku Živih jaslica u Postojnskoj jami predsjednik Upravnog odbora Postojnske jame Marjan Batagelj pozivajući okupljene da pažljivo prate program i uživaju u svim točkama uprizorenja. Posebno je naglasi važnost završne točke u velebnoj Koncertnoj dvorani u kojoj anđeo, kojeg je utjelovila vrhunska pjevačica Sara Briški Cirman – Raiven, zapjeva hit ‘Time to say goodbye’ simbolično odlažući svoj bojni oklop!

Pozornica duga čak pet kilometara

Uprizorenje Živih jaslica počinje na sam Božić, 25. prosinca i traje sve do 30. prosinca, kad se unutrašnjost Postojnske jame pretvara se u pozornicu dugu 5 kilometara s čak 18 scena, što je trenutno najduža pozornica na svijetu i podsjeća na veličanstvenu prirodnu katedralu.

Božićne predstave održavaju se u spomenutom periodu, a počinju svakih 15 minuta počevši od 13:30 pa nadalje. Posebnost ovogodišnjeg programa je moć glasova i osebujna narativna dinamika slovenskih glazbenih zvijezda koje sudjeluju u programu.

Tu su Raiven, Anea Mercedes Anžlovar, Urška Kastelic i Blaž Gantar uz koje u pripovijedanju biblijske priče sudjeluje više od 100 izvođača.

Tijekom vožnje vlakićem posjetitelji mogu vidjeti i jedinstvene jaslice međunarodno priznate umjetnice Ejte Štih, a sam program traje 90 minuta. Dio se vozi vlakićem, a jedan veći dio hoda što je poseban doživljaj za cijelu obitelj, posebno mališane kojima se pred očima izmjenjuju glumci, ali i svjetlosni efekti koji pojačavaju doživljaj.

Uz glavni program, pažnju privlače i dijelovi s otvorenom vatrom, ovčicama koje djeca mogu i nježno pomaziti. U sklopu Božića u Postojnskoj jami, svi posjetitelji mogu razgledati izložbu o povijesti pećinskog vlaka, a po prvi put će u obliku novogodišnjih lampica zasjati i popularna čovječja ribica koja živi u ovoj spilji.

CNN ih uvrstio među najljepše prikaze Božića

Žive jaslice s najdužom tradicijom u Sloveniji (prvi put 1989. godine) jedan od najvećih svjetskih medija CNN uvrstio je među najljepše prikaze Božića. Stoga ne čudi da je interes za ovu veličanstvenu predstavu još veći tijekom blagdana.

Broj ulaznica koje uključuju vožnju podzemnom željeznicom, obilazak cijelog turističkog dijela Postojnske jame, predstavu i nastup čak četiriju pjevača je ograničen. Zato u Parku Postojnska jama preporučujemo jednostavnu online kupnju koja je jedina garancija da ćete doživjeti božićnu bajku.

Dodatna vrijednost: Svima koji žele provesti blagdanski dan u Parku Postojnska jama, prilikom posjeta Živim jaslicama u Postojnskoj jami možete iskoristiti i popust od 50% za posjet Expo-u i Vivariju, gdje možete vidjeti i bebe čovječje ribice.

Temperatura u špilji iznosi 10 °C (odjenite se slojevito, ponesite ugodnu obuću).

Znate li? Prvo uprizorenje Živih jaslica u Postojnskoj jami dogodilo se 1989.godine. Bila je riječ o prvom takvom uprizorenju u Sloveniji, a kasnije je postalo trend diljem zemlje.

No žive jaslice iz Postojnske jame ostaju poseban spektakl koji je nakon 28 godina tradicije poznat i u svijetu.

O ovom događaju pisali su brojni domaći i strani mediji, uprizorenje je uživo vidjelo jako puno gledatelja, kako iz Slovenije tako i iz susjednih zemalja.

Foto: Nikola Zoko i promo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)